Tuesday, April 08, 2008

Kurang Enzim

Hai kawankawan!! (dengan muka tak bersalah)...

Aku bukannya malas nak update blog, tapi agak bizi sekarang ni. Seperti kebanyakan dari korang korang jugak, aku update blog masa opis hour je. Semenjak dua menjak ni, time opis hour aku dipenuhi dengan aktiviti meribut-otak (brainstorming) and decision making yang agak penting. Abis otak aku diperah-perah, berdarah-darah, lepas tu siap masuk dalam spin washing machine lagi. Lepas tu bila nak jemur ajer, sepit baju pulak terjatuh kat tingkat bawah. Duduk rumah flat la katakannn.. Bila otak dah kering, mood nak menulis pun tak datang-datang. Bila mood tak datang, aku pun malas la nak update blog. Alamak! terkantoi diri sendiri pulak! Tadi aku kata aku tak update bukan sebab malas.

Ok la.. aku sambung ajer la cerita aku..

Penghujung tahun 1990 tu mak aku selamat melahirkan adik aku yang bongsu. Lelaki lagi.. Masa tu adik beradik aku dah jadi 6 orang la... 5 lelaki, satu pompuan. Bapak aku bagi nama adik aku tu Muhammad Hazzim. Adik beradik aku semua nama pangkal huruf H, tapi adik bongsu aku sorang ni je ada Muhammad. Nasib baik la bapak aku tak bagi nama Muhammad Horlick atau Muhammad Heliboren atau Muhammad Helikopter. Kalau Muhammad Helloween ok ke? Kira Fusion antara Kebaikan dan Kejahatan la...

Setelah doktor belek-belek adik aku ni, doktor pun confirm bahawa adik aku ni kurang satu enzim dalam badan. Masa tu la first time aku dengar perkataan enzim. Aku rasa bapak aku bagi nama Muhammad Hazzim sebab kalau taruk Muhammad Enzim, macam kelakar la pulak kan? Enzim apa aku pun tak tau la. Masa tu aku belum belajar subjek biologi lagi. Seingat aku enzim ni tugas dia untuk membantu penghadaman makanan, dan bertindak sebagai mangkin. Kalau kita tak ada enzim, mungkin bila kita makan pisang, berak keluar kerepek pisang. Kalau makan french fries, berak keluar kentang lenyek atau dalam bahasa englishnya mashed potato. Kalau makan cili merah, berak keluar sos cili sambil bunyi prrrrrrrrttt.... Ni bukan sos cili yang dalam botol punya. Ini yang buat cecah cucur udang punya.

Disebabkan Enzim adik aku ni kurang, doktor kata dia tak boleh hidu racun serangga dan asap ubat nyamuk. Kalau dah besar nanti, tak boleh makan kacang. Kalau pasal makan kacang tu, aku paham la sebab mungkin perut tak boleh hadam. Kalau makan kacang, mungkin berak keluar kuah sate. Tapi pasal tak boleh hidu asap ubat nyamuk tu yang aku tak paham. Nasib baik doktor tak cakap tak boleh bau kentut. Kalau tak, setiap kali nak kentut kena keluar rumah la, walaupun dah pukul 3 pagi. Siksa tu baiii.. aku dah la jenis kentut tak kira date, time, and place.

Aku rasa time-time tu rezeki Abah dah bertambah sikit la. Betul la kata orang-orang tua, rezeki anak tu ada. Tak silap aku, abah dapat naik pangkat. Nasik lemak pun dah tak jual dah masa tu. Boleh la Abah beli van baru Ford Econovan. Muat la semua orang kalau nak balik kampung. Sebelum tu pakai van mini daihatsu aje. Nama aje van, tapi 5 orang je boleh naik. Macam gambar kat bawah ni la.


Ford Econovan tu pulak, lebih kurang macam ni la. Tapi Abah punya kaler merah.



Dalam banyak-banyak van, van apa yang pandai kick boxing?
Van Damme

Dalam banyak-banyak van, van apa yang boleh di makan?
Van Houtan

Dalam banyak-banyak van, van apa yang muka macam kuda?
Van Nistelroy

Dalam banyak-banyak van, van apa yang tadi ada lepas tu takde?
Van yang diparking kat kawasan zon tunda, lepas tu kena tunda, kalau nak ambik, kena bayar denda. Panjang nama van ni.

bye.

23 comments:

Uda said...

Dalam bnyk2 Van, Van aper suka bergaduh dgn kumpulan 'M.A.S.K'?

VanNOM (Venom)..... HAHAHAHA!!!!

p.s. Aku paling takut nain van dok depan, raser mcm nk terhumban kat jln raya jer....

Anonymous said...

penyakit adik tu nama dia G6PD deficiency.

pasesrby said...

banyak2 van, van aper yg comey lote?
-vanidah imran :p

ahmad_xkesah said...

dlm byk2 van..
van ape paling jahat..

vandalism..
hehehe
bro lame xupdate blog..
bzii mmnjg...
arsenal bkan duk atas pon..
zzzzz...

go go MU..!!

Anonymous said...

Banyak-banyak van ape yang boleh taruk 3 bijik van lagi kat dalam dia?
Hah jawab... jangan tak jawab

wan said...

memula aku dok pikir enzim apalah dia nak citer nih..

last² boleh masuk citer van la pulok

Lizzam said...

aku nak try soalan anon..

suma van, econovan atau minivan leh masuk lagi 3 van...mlaah lebih lagi...tak caya?leh muat van houten, van damme dan van nistelroy.tapi kalau van nistelroy buat vandalism dalam van,maka dia pun akan terpelanting ceria ditendang keluar oleh van damme sambil makan sorang2 van houten yang sepatutnye dikongsi bersama.

azq said...

iyer. ganti balik sepit2 baju yg jatuh/hilang itu.

banjarconverto said...

ko tang berak, kentut memang terer ye...heheheh..hilang selera makan aku...

Mak Su said...

byk sungguh aku belajar hari ni, timakasih taiko (muka ikhlas ni tau)

IRA said...

lawaknyer...

ateen said...

hahahhaha.. macam lahanat van yg last tuh. hahahhahaha

p/s: tima kaseh sebab kasik aku gelak pagi2 buta nih.

aziflasron said...

kelakar sehhhh.. hahahahahaahhaa

ruyom said...

New Cabinet:



Prime Minister - Anwar

Deputy Prime Minister - Lim Kit Siang

Culture Minister - Farish Noor

Defence Minister -

Education Minister - Nga Kor Ming

Environment Minister - Teresa Kok

Finance Minister - Tony Pua

Foreign Minister - Ramasamy

Health Minister - Tan Seng Giaw

Home Minister -

Information Minister - Jeff Ooi

Law Minister - Teng Chang Khim

Manpower Minister -

Sports Minister -

Technology Minister -

Trade Minister - Khalid

Transport Minister - Liew Chin Tong

(Penang Chief Minister - Lim Guan Eng)

Anonymous said...

dalam banyak banyak van, van apa tugas dia score gol tapi dia tak score..

-van persie..

hehee, padan la arsenal kat bawah.. go g MU!!

Herpinkstilettos said...

hahaha. kelakar.

herpinkstilettos said...

abg leh tak tolong cakap kat mamat nih - http://hazril.blogspot.com/ to enable dia nye comment function.
i mean, watpe nak citer berjela2 kalau xleh nak comment!!!!!!
*bengang 4 saat.

lilyliverbird said...

Van mana yang dah masuk Islam?




Van Persie.

eliah said...

mohammad horlickk.. kahahahahah

Izham Miyake said...

rajin betul ko carik gambar van...

Taiko said...

uda: ohhh.. MASK memang best!! "bye bye bullet!!"

anonymous: G6PD bukan mati pucuk ke?

passerby: vanidah imran tak comel lah... sebab dah kawin..

ahmad: bola-bola ni semua hal dunia ajer... akhirat lebih penting.

anonymous: lizzam dah jawab hhehehe

wan: belasah aje la... janji ada cerita.. he he he

lizzam: hang memang terrer.. aku pun tak terpikir jawapan dia. aku rasa betul la kot?

azq: gi beli la kat tesco.

banjarconverto: memang saja je aku bagi pembaca hilang selera makan, boleh berdiet.

maksu: belajar belajar jugak. yuran tak pernah bayar pun!

ira: tima kasih

ateen: semoga terhibur

aziflasron: tima kasih

ruyom: pergi la mamposs..

anonymous: insaflah.. itu semua hal duniawi...

herpinkstelettos: kalau takleh komen, apasal komen kau boleh ada dalam ni?

lily: ohh. dia dah masuk islam ke? aku ingat bini dia je islam tapi dia tak masuk islam. he he he

eliah: nama kau ni macam nama orang hobbit la.

izham: itulah gunanya google.

sickchild said...

hahaha bodoh gila kauuu.
hahahaha.

Kazuma_dono said...

ades... diri ku ini manjadi mangse blog abgku sdiri... ades... ade ker patut name muhammad horlicks nk di letaknye... ades...