Friday, March 14, 2008

Kawan Aku

Aku nak skip sikit citer pasal kehidupan aku ni pasal aku nak citer pasal sorang geng aku ni. Bukan geng mamak sebab aku bukan mamak tapi aku melayu, atau bukan jugak gengster tapi dia memang geng aku sejak 11 tahun lepas.

Dulu lepas SPM aku study pulak kat Taiping setahun pastu kat Melaka setahun. Pastu x dapat pegi oversea, kitorang kena study locally kat MMU. Aku dulu memang nak pegi oversea tapi tak dapat kan.. Aku dulu kalau dapat pegi Indon pun jadilah sekurang-kurangnya bila aku grad boleh lah aku jadi buruh kasar kat Malaysia. Kalau tak dapat gi Indon, dapat gi Bangladesh pun ok jugak. Bila grad, sure ketiak aku berdentum dia punya bau.

Asalnya, aku takdela gang sangat dengan kawan aku sorang ni pasal dia kelas lain aku kelas lain. Tapi dah ditakdirkan masa kat MMU tu kitorang kena dok kat luar, aku pun ditakdirkan duduk serumahtangga dengan dia.. Nasib baik serumahtangga je. At least aku takla bersekedudukan dengan dia. Memang la. Dah lelaki. Tapi sekarang ramai je kot lelaki bersekedudukan dengan lelaki. Hehehe.. Bukan aku la.. Aku tak rela.. hehe..

Dulu kawan aku ni muka dia penuh dengan bulu. Bukan berbulu macam orang utan atau beruk, tapi berbulu tu maksudnya jambang atau misai. Kalau takde jambang atau janggut pun sekurang-kurangnya dia mesti ada misai. Misai dia tak lebat pun, Bulu ketiak aku pun lagi lebat.

Satu hari dengan bangganya dia mencukur habis bulu2 di mukanya. Aku dan kawan-kawan aku seperti Omen, Romdzi, Tobiaque dan Lego gelak macam tapir tercekik bijik nangka bila tengok muka dia sebab muka dia jadi muka bangga by default. Macam nak senyum tapi tak senyum pun.

So muka dia pun berkekalan lah jadi muka bangga walaupun dia tak bangga dengan keputusan peperiksaan MMU nya yang sentiasa seperti telur di hujung tanduk. Telur dia adala.. Takdela kat hujung tanduk tapi kat pangkal tanduk.. dan kami masih menjadi housemate yang rapat walaupun telurnya di pangkal tanduk..

Eh apa aku mengorat ni..

Eh mengarut ni..

Tup tup hujung tahun tu, dia accident. Aku plak boleh termenangis kat hujung katil dia dengan omen dan lego. Sahla aku memang sayang kat dia. Begitu jugak omen dan lego. Sebenarnya dia tak tahu yang aku nangis sebab aku tengah potong bawang besar. Tapi aku tau dia pun sayang jugak kat aku.. sangat-sangat. Tapi yang paling aku ingat sekali, dia ada burger kat tangan dia. Burger tu adalah kesan parut eksiden dia yang sebijik macam daging burger, sampaikan bila aku nak makan burger, aku teringat akan parut dia.

Dipendekkan cerita, aku dan kawan aku sorang berjaya grad dengan keputusan cemerlang di mana kami berjaya lulus ngam ngam untuk lulus. Hahahaha! Beza CGPA pun 0.01 aje.

Member aku ni kerja macam-macam. Kerja setahun tanpa gaji tetap. Pastu kerja melompat-lompat. Bukanla dia buat lompatan setempat atau buat lompat katak. Kalau suruh buat jalan itik pun sure kantoi punya. Lutut lemah! Maksudnya dia tukar-tukar kerja sebab dia kata semua kerja dia tak best. Sampai satu masa, dia berenti kerja dan balik JB cakap nak tolong bapak dia. Pun tak jadi gak. Sampai kat JB pun lagi macam-macam dia buat. Bawak lori pun pernah. Paling jauh dari JB ke Kota Kinabalu.
Eh boleh ke? Mana boleh. Takkan lalu dasar laut pulak. Aku memain je. Paling jauh dari JB ke Port Dickson. Hantar minyak Kelapa sawit.

Baru-baru ni, aku dapat tau dia amik gambar. Cemana dia amik gambar tu aku tak tau la. Mungkin dia pungut gambar dari tong sampah atau rompak frame gambar dari rumah ke rumah. Tapi takde bukti yang mengatakan dia buat macam tu sebab takde sapa pun yang sempat ambik gambar dia masa dia ambik gambar.

Ada ke..

Sebenarnya, member aku ni boleh dikatakan agak berjayalah dalam kerjaya barunya sebagai photographer ni. Mungkin sebab selalu skodeng awek mandi melalui lubang-lubang di zink bilik air atau skodeng awek tukar baju di fitting room melalui lubang kecil di dinding, dia berjaya mengoptimakan skillnya itu, kali ini dengan menggunakan lubang tengok pada camera untuk mengambil gambar atau bahasa layman termsnya, "viewfinder"

Setelah beberapa lama dia ambil dan cuci gambar, hasil kerjanya telah diiktiraf oleh pihak-pihak tertentu dan yang paling latest sekali, dia telah terpilih sebagai salah seorang tenaga pengajar di Nikonian Academy. Aku pun tak tau apa kejadahnya Nikonian Academy ni tapi yang aku tahu, Nikonian Academy akan memberi latihan kepada
pengguna-pengguna camera sampai jadi terel.



Inilah dia kawan aku Bai, yang korang semua kenal sebagai Izham. Kalau ada misai takdela nampak macam bangga sangat kan? Hahahaha.

Sebagai kawan, aku nak ucapkan tahniahlah kepada beliau. Kepada sesiapa yang nak menengok hasil kerjanya, sila lawati laman web

http://www.izham-photo.com

Sebagai kawan jugak. Aku tumpang bangga, dengan harapan semoga aku boleh dapat amik gambar free dengan dia hehehehe.

25 comments:

13may said...

keh keh keh....
mesti dia bangga dapat kawan mcm kamu :D

lilyliverbird said...

Macam surat cinta je

sofea rush said...

fuiyyoo bestnye. mesti dia guna nikon kan kalo keje kat nikonian academy. boleh la aku belajar dgn kwn ko ni kan.

hidup nikon!

booGie said...

aaaa...

Korang penyumbaleweng ya?

Fina said...

hantu kau aku baru perasan kau panggil aku tiga suku....khekhekhekhkhe...pekabo kau?? yg penting kau lagi ensem dari izham ok...hahaha....*saje je izham aku amek hati dia...

Iz said...

Dapat komisyen ke buat promosi nih? hehe..

wan said...

hehehe aparaaaaa

dah puas ko kutuk baru nak promo

nanana-ne said...

muke bangga by default. haha. haha. haha.

hampir hampir kene tipu bawak lori dari JB ke KK. eh?

ahmad_xkesah said...

lutut lemah.!!!!
OMG....

Mak Su said...

ayooo, punyer ler ko mengata. rupanya nak promote kawan. bagus, bagus.

passerby said...

"tapir tercekik bijik nangka" tu yg aku tak tahan gelak tu... kahkahkah

tiub beskal said...

hang takmau tubuh kelab "kami sayang izham" ke? huhuhu

Zetty said...

aku ingat kot kawin kali ke-2 nanti, izham sure bagi kau pakej ambik gambar bersanding percuma la.

Uda said...

Geng bas sekolah kat astro ceria.... HAHAHA!!!!!

p.s. member aku photographer selalu dpt shoot model nude.... giler best...

banjarconverto said...

yang aku tak tahan tu, bab nangis tapi rupanya pasal ko potong bawang. taula part tu temberang tapi gaya ko citer tu lawak tul..:)

to uda,
bak mai la website kawan ko tu..aku pun nak tgk gak nude2 niee... kehkeh

terabot said...

jap, ko ada tujuan ek, bodek dia? sampai nak letak entry cukup baik khas utk dia...? aku risau dah, betul gak zetty zakap, ko nak kawin lagi satu ke bro?

azq : sis, saje nyakat....

Naughty Babe said...

bukan main panjang lagi citer, rupa2nya nak promote member eh... anyway, kelakar okkk ur story

lindosh said...

owh neh mengata mengutuk kawan yang disayangi.. word muka bangga tu mmg tak bleh blah hihi

ayahana said...

mofaz kalau ko nak tau taiko la kelab pencinta bai burger atau lebeh di kenali sebagai under the car club

hahahahaha

IRA said...

taiko....nape lama tak up date....

:(

lilyliverbird said...

brader..1 down, 2 more to go. so suspense..hehe

adam brown said...

Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is

Anonymous said...

ADAKAH ENTRY INI DIBAYAR ?? HI HI HI

-LIN-

Anonymous said...

ADAKAH ENTRY INI DIBAYAR ?? HI HI HI

-LIN-

cyclone said...

Oo.. mamat nie.. wa penah jadi school mate dia primary skps a quite smart person but poyo optima masatulah sekarang wa tak tau sebab dia cam alie dikalagan member kpg gua.. mungkin dia ingat dai elite sangat kot termasuk adik dia sekali alie brother hood cakap ngan member lain pun gred u gak master lagi.. arioos Budak kemuning,trd and p.sebang