Tuesday, May 13, 2008

Bergaya Ke Sekolah

Zaman awal 90an dulu, satu tsunami fesyen telah melanda jejaka-jejaka tampan macam aku ni. Fesyen apakah namanya itu? Apa lagii.. GQ laa...

Apa maksud GQ ni aku pun tak tau la. Kalau GP aku tau la (goreng pisang). Bebudak sekolah semua terikut-ikut pakai seluar GQ. Ciri-ciri seluar GQ ni salah satunya ialah kaki lipat satu inci. Ini ciri yang paling penting. Kalau tak lipat, tak GQ lah. Lipatan ni berguna untuk sorok rokok sebatang dua kat dalam tu. Dia punya bottom measurement tu kena besar. Kalau boleh sampai tutup separuh kasut. Hasilnya, taik ayam, taik anjing semua kena sapu. Dekat poket belakang pulak, ada line kain batik. Kalau ada batik ni, kira tahap dewa punya GQ la. Zip seluar pun memang saja tak zip untuk bagi nampak spender kat dalam. He he.. yang zip ni aku kencing aje la. Jangan percaya pulak. He he.

Seluar sekolah GQ ni takde jual kat kedai. Kalau nak, kena tempah aje. Nak tempah seluar, kena pergi kedai tailor kat Pertama Kompleks dengan Campbel Kompleks. Macam-macam nama kedai ada. Ada Westpoint, Britano, England, Walk In, Cretel dan macam-macam lagi. Masa tu sehelai seluar sekolah tempah dalam RM35 la. Mahal tu baiii.. Kalau beli kat Globe Silk Store aku rasa tak sampai doploh hinggit pun. So, disebabkan aku orang yang tak mampu, seluar sekolah yang abah beli tu aku lipat la kat bawah dalam seinci. Janji ada nampak macam GQ sikit pun ok la. Orang tampan kalau pakai seluar murah pun akan nampak tampan jugak.

GQ ni bukan setakat seluar aje. Rambut pun ada GQ jugak. Yang kelakarnya ada budak muka macam palat pun nak buat rambut GQ jugak. Perasan hensem aje lebih.

Yang pompuan pulak... hmmm.. ni yang best ni. Sopan santun semuanya. Semua pakai baju kurung. Tapiii... kain yang diorang pakai ialah yang jenis nipis punya. Yang boleh nampak kesan coli punya. Tak pakai tudung pulak tu. Marvellous siot!! Kalau diorang jalan-jalan melawan arus angin yang bertiup, perghhh... Ustat Abu Talib yang on the way nak gi surau pun boleh tercabut kain pelekat. Yang bebudak laki ni kalau ternampak pun, telan air liur aje la yang boleh. Paling kuat pun, balik rumah terus masuk bilik air.

Ada jugak budak pompuan yang yang macam mengundang untuk diraba. Kalau kena raba pun, setakat marah-marah sayang je. Cikgu disiplin pompuan kalau nampak budak pompuan pakai baju jarang, memang kena tarik la coli diorang tu. Tarik tali coli tu lepas tu lepaskan. Macam kena jentik la. Sakit ooo kalau kena. Ceh... macam la aku pernah kena. Tapi walau macam mana pun, tak sama la macam rasa bila telur kena jentik. Yang ni memang ngilu satu badan. Kalau tak caya, meh sini aku jentik.

Tetiba je aku rasa nak abis kat sini. He he. Bye.

23 comments:

Faizal said...

x cukup ciri2 seluar GQ tu bro, ni nak tambah.

-asal suar GQ yg budak2 sekolah buat tu dr seluar melaram punya cutting, ciri paling senang nak tau, kaler pelik2 ala2 bangla punya kaler, pastu kuar pulak yg jenis petak2 besar, mmg GQ abis laa

-biasa suar ni ada poket kecik kat dpn, siap berlidah lagi

-ada buckle (betul ke eja ni) kat siri kanan suar tu, konon nak adjust ketat, padahal style aje tu, ada jugak yg tambah buckle ni kat kaki seluar tu

-tali pinggang jgn lupa, ciri penting gak ni, tali pinggang GQ hujung ada besi, lagi besar besi ni kira lagi gentlemen laa, kepala pun besi berkilat punya, mesti nak kena besar jugak

-x cukup kalau x pakai jam boy london, kena ada ni, baru gempak!


sekian seingat aku ...

Uda said...

kat kelantan lg best.... gaya GQ campor gaya dr thailand.... habes sopak rambut.... hahaha!!!!

p.s. yg bab kain2 jarang tue mmg MARVELLOUS!!!!

nabiLa said...

hahha..jam boy london hahahhaa..wah nostalgia sungguh. kalau yang terlebih hensem ke kiut ke masuk jadi cover majalah Dinamik..hoho

banjarconverto said...

ada satu lagi unsur GQ bebudak sekolah..iaitu beg sekolah pun kena GQ. bisanya yang popular time tu, beg brand Double-M. pastu , bila dah glamer, mcm2 brand beg keluar..Double itu la, Double ni la, M tu la, ..mcm2..

Mak Su said...

apsal nak perabis kat situ? oh... ko nak cari balik seluar GQ ko dalam setor ya? esok nak melaram ler tu?

mat penang said...

cepat ko habiskan Taiko..awat nak pi masuk bilik ayaq ka?..

azq said...

heh heh... faizal, terima kasih sbb ingatkan aku.. aku dulu ada satu jam boy london... beli kat spore... kehkehkeh.. nostalgia sungguh!

Faizal said...

@azq: sama2. kalau ada lg jam tu mesti best kan

passerby said...

apokobondo muko macam palat tu? hahaha

bab ni aku tak tahan ni:

"Orang tampan kalau pakai seluar murah pun akan nampak tampan jugak"

kahkhakah!

chi said...

kasut pallas jazz kan

ahmad_xkesah said...

emmmmmmm...
nk bayang taiko ngn suar GQ..
musti sendat kn kn kn..
ekekkee..

Anonymous said...

Ada sape tah dulu ckp kt aku GQ tu "Gentleman Quality".. hehe.. entah betoi ke tak wallahualam..

bondarock said...

"Gentleman Quality" .... senak usus belah kanan ! hehehehhehe...tapi releven gaklah kan ? G-gentleman Q-Quality ... redahhhhh jerrrr!

nanana-ne said...

tak boleh bayang. cmne eh rupe GQ? letak la gambar barang sekeping dua.

nak tengok. lagi lagi yang tang rambut itu.

lipan daging said...

rambut belah tgh...memanjang "wet look" ade gak yg sikat kebelakang, then belah tgh.. make sure jambul keras gitu..
tali pinggang belah hujung biar terjulur keluar.. huhu.. mmg dah habis hensem la tuh..

tang tarik tali bra tuh mmg saya setuju.. tapi kat sekolah dulu bukan cikgu disiplin yg tarik.. ni budak2 lelaki yg tarik.. merah gak la kan bahu2 pompuan tuh... ahh..pastu tau plak ko nak menjerit gedik kan org tarik? huhuh baju tu lain kali pakai lace je.. tak pun plastik balut buku.. baru nampak terus kan? :p

ateen said...

bab baju jarang tuh mang logik la cikgu nak marah sebab skolah cmapur kan? tapi aku yg skolah satu jenis jer nih pun, lipat tgn baju kurung pun tableh, APE KES kan?? sungguh tidak adil...

blogmenjerit said...

amenda ntah, wat aku gelak je

booGie said...

Teringat aku masa skolah siut.

Lipat bawah tu ada... tapi buckle2 tak sanggup den. Bling bling sangat :-)

purplechoc said...

fesyen ape ni ek?
tatau la..saye masih mude lg kot.hehehe..letak la gmbr :)

Taiko said...

faizal: kau gq ke dulu? macam expert je? hehehe

uda: GQ siam? ha ha ha..

nabila: jam jam ni gua tak pakai. kecuali jamban.

banjar: ye betul... lu memang GQ beb!

maksu: orang tampan kalau tak melaram pun akan nampak tampan jugak. hi hi..

mat penang: ha ah.. nak terkincit..

azq: boy london untuk pompuan ke?

passerby: muka macam palat tu maksudnya yang pecah rumah punya la he he he..

chi: tak... kasut PANDA.

ahmad: orang tampan kalau pakai seluar sendat pun akan nampak tampan jugak. hi hi hi

anonymous: sebenarnya gentleman quarterly (majalah). aku tau pun lepas google. he hehe

bondarock: redah jer? peminat Nadia ke? kesian dia dapat nombor 5. Tak fair langsung voters sekarang ni.

nana: cuba la google.. kot-kot ada. malas la nak describe he hehe..

lipan daging: bab bab coli tu yang pak aji sukaaaa tu!

ateen: lipat tangan tu nampak macam gangster la pulak kan? kalau nak jadi gangster masuk aje la pertandingan gangstarz.

blogmenjerit: gelak boleh hilang stress bro..

boogie: kalau GQ, mengaku aje laaa...

purple: yaa.. awak masih muda.. kena banyak study sejarah ni. hi hi

chi said...

panda ke penguin?

Faizal said...

pingu

Taiko said...

kasut penguin yang macam kasut kung fu tu. Kasut panda yang besar tu.. ada low cut.. ada hi cut. kasut cap panda.