Wednesday, April 25, 2007

Pantun Nasihat

Pantun Nasihat dari aku hari ini...

Pulau Pandan jauh ke tengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Bau badan penagih dadah,
Macam taik bercabang tiga.

Buah cempedak di luar pagar,
Ambik galah tolong jolokkan,
Buang anak di tepi pagar,
Sebab selalu kena jolokan.

Pisang emas dibawa belayar,
Masak sebijik di atas peti,
Rompak kedai emas sebab nak kaya,
Kalau kantoi kena hukuman mati.

Pucuk pauh delima batu,
Anak sembilang di tapak tangan,
Mati pucuk sebelum waktu,
Bini yang curang carik lain jantan.

Kalau ada sumur di ladang,
Boleh saya menumpang mandi,
Kalau nak umur panjang,
Hentikan minum arak, wine dan todi.

Dua tiga kucing berlari,
Mana nak sama si kucing belang,
Dua tiga beg tangan orang kau bawak lari,
Nasib tak baik kena tumbuk terajang.

Kalau ada jarum yang patah,
Jangan disimpan di dalam peti,
Kalau berkongsi jarum masa isap dadah,
Kena HIV baru kau ingat mati.

Anak rusa nani,
Lari kembang ekor,
Kat rumah dah ada bini,
Kenapa kau carik pelacur?

Buai laju-laju,
Sampai cucur atap,
Merempit laju-laju,
Kepala putus terbang sampai atap.

Gendang gendut tali kecapi,
Perut gendut makan duit rasuah setiap hari.

Hari ini hari Jumaat,
Hari esok hari sabtu,
Jangan jadi orang jahat,
Nanti mati jadi hantu.

Kesimpulannya: jangan buat benda jahat kalau tak nak jadi hantu.. Buruk muka hantu ni. Kalau tak caya, korang tengok la cerita Zombie Kampung Pisang.

11 comments:

booGie said...

Saya bagi pantun tiga kerat.

Yang Yang yuk,
Pagi-Pagi buka periuk,
Eh... Piiraahh mabuk!

Zombie saya sudah tengok. Kelakar.

13may said...

hahahahha....

aku pun nak pantun gak....

hap hap hap
bok bok bok
pap pap pap
pirraaahhhh mabokkk!!!!

aik?? cam boogie plak...hahha

Fina said...

kau memang sangat creative sebenarnya kan? cayalahhhhhhhh

azq said...

citer zombie semalam tengok. kelakar giler! not bad!

*ini pantun tak jadi*

Rt Hon Sir Cipan Nougat-Tenuk said...

Nasi lemak buah bidara,
Sayang selasih hamba lurutkan,
Saya suka yang dah tak berdara,
Kat mana bengkak diorang urut-urutkan.

:D

TheOne said...

Taiko, ini bukan pantun nasihat ni.. ini pantun ko tengah horny!

wan said...

pantun nasihat versi ganas dan tak berlapik

aez82 said...

hahahaha..ganas sungguh!

aez82 said...

hahahaha..ganas sungguh!

bekas tauke maxis kat jb said...

oit bai, lu apa crita join planning group? gua da selamat sampai kat tanah bristh ni. Maxis dengar cerita ada company nak beli share dari AK, mintak2 dia beli lagi mahal dari AK dapat la, bole lu belanja duit tu datang lawat gua kat sini!

Taiko said...

Boogie: Tak baik mabuk-mabuk ni... berdosa

13May: Tak baik mabuk-mabuk ni... berdosa

fina: Dalam bab merapu ni memang kreatif la. hehe

azq: Jom la tengok SPiderman pulak

ciapn:

Nasik Lemak Buah Bidara,
Sayang Selasih hamba lurutkan,
Nasik lemak yang dah tak berdara,
Masih boleh dimakan.

theone: cubalah renung dalam yang tersurat.

wan: nanti aku lapik dengan surat khabar heheh

aez82: saya memang ganas... bunuhh!! bunuhh!!!

tauke maxis: bai... email aku dah tukar.. tambah huruf 'a' dekat hujung Novel ID aku yang lama