Friday, January 30, 2009

Aku Dan Pertama Kompleks

1. Masa tahun 1991 dulu, aku suka sangat melepak kat Pertama Kompleks. Aku tak pasti kenapa mak bapak Pertama Kompleks tu bagi nama Pertama Kompleks kat Pertama Kompleks. Mungkin sebab Pertama Kompleks tu anak dia yang sulung. Malangnya lepas tu mak dia dah tak beranak beranak lagi dah. Sebab aku tak pernah dengar pun ada Kedua Kompleks. Perodua ada la.

2. Masa dulu belum ada lagi LRT. Jadi, kenderaan utama untuk ke Pertama Kompleks dari Taman Melati ialah Bas Mini nombor 15. Lagi satu alternatif ialah Bas Len Seng nombor 196 atau 198. Tiket dalam 50 sen aje. Selalunya bila masuk aje kat dalam bas tu aku berdoa supaya konduktor bas tu tak nampak aku. Tapi bukanlah baca doa kuat-kuat siap tadah tangan punya. Baca dalam hati dah la ye dak? Kalau dia tak nampak aku, mesti aku tak payah bayar. Lima posen tu besar tu nilai dia untuk budak sekolah macam aku ni. Malangnya, disebabkan aku ni gomok, susah la konduktor bas tu untuk tak nampak aku bak kata pepatah; Nyamuk diseberang jalan dia boleh nampak, ini kan pulak badak air menyeberang sungai secara kuak lentang.

3. Selalunya aku akan turun bas kat Chow Kit. Chow Kit kat belah depan ye. Bukan kat belakang-belakang tu. Masa tu dekat Chow Kit tu banyak orang meniaga macam kat Jalan Masjid India sekarang ni. Ada orang jual baju, jual makjun kuat main, jual minyak lintah, jual cincin sarung kat anu dan macam2 lagi. Yang buat magik show tipu pun ada. Aku suka tengok orang2 yang jual style lelong-lelong ni. Maklumlah, masa tu, lelong.com.my tak wujud lagi. Teringat jugak aku kat brother yang jual ubat kuat punya skrip. "Tuan-tuan tengok saya ni. Muka tak hensem. Hensem lagi muka kambing. Tapi bini ada 3. Muka hensem tak penting sedara. Yang penting, batang mantap!", sambil menunjukkan lengan dan menggenggam penumbuk. Memang muka dia tak hensem pun. Sayang masa tu takde digital cemera, kalau tak, sure aku dah ambik gambar dia dan comparekan dengan muka kambing.

4. Lepas tu, aku pun jalan kaki lah ke Pertama Kompleks. Takkan aku nak jogging pulak kan. Nanti orang ingat aku buat acara merentas desa pulak. Aziz Desa pun tak suka masuk merentas desa. Hasbullah Awang pun tak suka kupas bawang. Abu Bakar Atan pun tak suka berkhatan.

5. Korang tak tertanya-tanya ke kenapa aku suka gi Pertama Kompleks? Aku tau korang sebenarnya tak tertanya-tanya pun. Saja je aku tanya korang macam ni supaya dengan pertanyaan aku ni, korang dengan sendirinya tiba-tiba je tertanya-tanya. Bila korang dah tertanya-tanya, baru lah aku boleh jawab. Nanti kalau tiba-tiba je aku jawab, korang boleh cakap kat aku "Tak tanya punn!!". Malu lah aku kalau korang buat kat aku macam tu.

6. Jawapannya ialah.. eh sat sat... apasal kata dasar dia "jawab" tapi, bila tambah imbuhan "an" kat belakang, tetiba je jadi "jawapan"? Ada cikgu BM tak dekat sini? Lagi satu, aku ada teka teki. Kalau air nescafe campur milo, kita panggil neslo, kalau air bandung campur cincau, kita panggil bancau, kalau air kopi campur teh? Haa.. jawab jangan tak jawab!

7. Balik semula... Jawapannya ialah, kat sana banyak kedai game bro..... Masa tu memang top gila kedai-kedai game ni. Sapa nak kaya cepat masa tu, bukak lah kedai game. Alaa.. kedai game yang masuk syiling doposen tu... macam-macam game ada. Tapi, yang paling femes masa tu ialah game Street Fighter 2. Abuuuuugitt!!! Game bogel bogel pun ada. Kena bukak gambar bogel sambil mengelak untuk dimakan labah-labah. Tapi, game ni aku tengok je orang besar main dari belakang. Diorang terer main game ni. Bila terbukak aje gambar bogel tu, aku pun tumpang tengok sekali. Tak payah bayar pun. Berbulu je brader yang main game tu bila tau aku tengok kat belakang. Sama je berbulu dengan gambar bogel tu. Padahal gambar kartun aje. Tah hapo hapo tah. Aku tau korang mesti tengah imagine gambar tu macam mana kan? Istighfar segera!

8. Lagi satu yang aku suka main ialah Billiard. Alah.. yang macam snooker tapi bukan snooker tu. Kau dapat 3 bijik bola merah, aku dapat 3 bijik bola putih. Lepas tu kita main la tunjal-tunjal bola tu antara satu sama lain, masukkan dalam lubang. Sapa yang abis 3 bijik tu dulu, dia kalah la. Yang ni lima posen sekali main. Kalau bola tu dah masuk lobang, tak boleh keluar balik dah. Kalau nak main lama, agak2 bola tu macam boleh masuk je kalau kena tunjal, kitorang tahan la bola tu supaya tak masuk lobang. Lepas tu sorok la bola tu kejap. Yang jaga kedai ni selalunya aunti yang mata rabun. Sebab tu line clear aje. Kalau amoi mata rabun, kan best. Ini aunti, ceh.. buang karan je.

9. Lepas puas main game, aku pun balik naik bas sebab dah lapar. Sampai rumah aku pun makan nasik banyak-banyak. Sedap ooo makan nasik masa lapar. Free pulak tu. Dari aku mengabiskan duit makan nasik kat kedai, baik aku main game.

10. Itulah kisah aku dan Pertama Kompleks. Jom la pergi Pertama Kompleks. Aku cerita-cerita macam ni, dah gian la pulak rasanya aku nak main game kat situ balik. Lain feel dia dengan main PS2 atau computer game bai. Dia punya joystick, dia punya button, dengan aroma kedai game tu lagi.. Perghhhh.... tangkap leleh bai.. Sampai terlupa pulak tahun ni umur aku 32 tahun. GatDemmit!!

Pertama Kompleks... kau lah tempat aku membesar.. tanpa kau, siapalah aku....

54 comments:

@t00neY r00neY® said...

mmg pertama jer paling top..
pastu kalau famili..Yaohan...

adehla...aku bukan cikgu BM..aku cikgu jawa..so aku xleh jawab jawapan...

jebi said...

ekceli...kalo kopi campur teh orang panggil cham...

aku mmg takde jawapan nak jawab pasal imbuhan 'an' utk kata dasar jawab. mungkin DBP pon tgh pening memikirkan jawapan..

iDA said...

No Komen!

Uda said...

kedai game kat situ ada lagi la.... aku ader gak pg main.... hehehe....

p.s. aku rindu main game kuda la....

budak cun said...

aku keje kat pertama complex. haha

chucky said...

nasib baik ko x membesar macam pertama komplek,
x dpat aku nk bayangkan bhaiii

13may said...

hehhe hehhe...

siap ada soalan cepumas lagi...hehhe hehhe

thoyol said...

bro..

welcome back..

shell said...

entry kau teringat aku zaman dulu dulu. Tapi instead of bas 15, aku naik bas 14. Bas leng seng mana aku dah lupa... tapi aku turun chow kit utk pegi The Mall, bukan pertama kompleks. heh.

tropicoloco said...

welkam back!!

lama dah aku tunggu kau update..alam bunian??

ada bawak cenderamata tak??

Chaiitttttt!!!1

DVD9 said...

Finished...2 minggu aku baca menatang nih.. ada la sesikit persamaan ngan sesapo yang lahir end of 70's. dari main bola sampai la masuk sekolah menengah.. tak banyak beza pun... nice blog

Wikipedia said...

Berzaman aku tunggu... Update jugak blog ni...

Lepas ni aku rasa lagi 4 bulan la x update...

Anonymous said...

2 bulan dah.. kene tunggu lagi 2 bulan lagi...ke dia nih pegnen,,kena tunggu 9 bulan pulak?

kima said...

Adakah taiko sekali lagi melancong ke alam bunian?

blackpurple @ jowopinter said...

Itu Kompleks Pertama. Campbell tak cerita? hehehe!

melon. said...

hha.
no 4 dan 5 style bro.

BISNIS DENGAN KEJUJURAN said...

SALAM KENAL YA


SAYA BARU PERTAMA KALI


MAMPIR KEMARI,


SALAM SUKSES SELALU….


SALAM BAHAGIA JUGA.


MOGA SUKSES TERUS MENGEJAR KITA


KEMANAPUN KITA PERGI.


HEEHEHE


SALAM SUKSES SELALU YA…

Izham Miyake said...

Salam dengan kejujuran ni macam tak jujur je aku tengok?

Jujur ke tak jujur ni? hehehe.. Macam ada maksud tersembunyi pulak aku rasa..

hehe.. buruk sangka betul aku nih..

Ryehanna said...

BIla mau update daaaaaa...dh bulan 4 dh ni...

sashaLAH said...

Sg. Wang pon happening ape..

Rantong said...

Salam ziarah. Sekadar pemberitahuan demi kesejahteraan hidup.

Rancangan "Who Wants To Be A MillionaireBlogger.Net" kini, ke udara di screen komputer anda. Sertai & daftar sekarang. Kemasukan adalah PERCUMA...

gelimat said...

ape cite ni brader. tak gelimat la kalo tak update...

Anonymous said...

Taiko
Aku merinduimu...

Anonymous said...

lawak org str8 memang mcm hanjeng bosannya...
yang hadoo... hauk sgt post ni... haram yg beruk

zafi said...

wohhhhhhh entry ini juga mengingatkan aku zaman dolu... well our age tak jauh beza... suke gak gi sana dulu... carik kasut dr cardin n main game! hehehehhe :P

BuahKranjiDalamPerahu said...

gile olskool beb..banyak memori tempat tuh...hohoho..ramai gak 1st time date kat situh..hohoho

Update addict said...

Dah la tu bro...

Asyik ko dengan ko punya pertama kompleks...kami macamana ?

Bila mau update...kami sudah ketagihan update...heheheheh

passerby said...

dah 4 bulan dah takde updet :P

Azhan's said...

haha..betul bro! pertama kompleks rock!

joegrimjow said...

mesti xmiss main kat arked atas sogo

good man said...

It is undeniable that malays are stupid, incapable and lazy. Why don't they just humbly admit the facts and repent and learn from other races especially Chinese?

What is the point to argue here and wasting time again?

From the first onwards we were merely telling the truths. It wasn't us who think that way but their own Badawi as well.

All malays should go and read the newspaper, even Badawi is ashamed of maintaining the NEP after 34 years of implementing it and these malay baboons are still asking for it.

Even Badawi wanted them to compete on a level playing field.

So what does all these tell the world? It sends a very clear message that it is malays themselves who are incapable and lazy and they don't even want to admit it and make a change!

That is the biggest shame of all.

Can't you see, it is all back to square one. Year in, year out, some talk for half an hour, some one, some two. Some sing, many belt out their most recent released 'pantun'.

After all. Malays are good at that. Suggestions after suggestions, some good, some impossible to realize.

But, do you see any of these materialised? Hardly. Why, why and why???

Because the malays can never change. Never! Why?

The leaders forgot it or were they simply didn't want to address and admit that the actual disease is the malays and the remedy itself is also, the malays. They can never change. What is it about the malays?

Firstly as you all know, they are a lazy species. Since the beginning of time they have been like that. Even the encyclopedia called them as lazy people. I think those British with their accent tried to call them 'malas', and if you put 'y' in, it becomes 'malays'.

Embracing Islam make them a worse lot. Now they have a license to kill anything that gets into their way.

Malays are ungrateful lot. In reality, they just can't live or open their minds for others. When Mahathir said that they are complacent, they put him in jail. When Mahathir encouraged them to learn English language, they got angry with him, saying it is a 'bahasa penjajah'.

When other races 'maju', they got angry with them too. That was why at the end of Mahathir his regime, he said this, "I have achieved greatness as a prime minister, but I only fail in one thing, changing the malays."

Well, nothing to be surprised about anyway since Mahathir is not really a malay, and I guess that was why the malays were angry with him.

Drug abuse, hate, incest, liberal extremism (culture of miniskirts and gay marriages), murder, parochialism, racism, rape, religious fanaticism, snatch theft, spoilt bratty behavior, tribalism, wife abuse, child abuse, all that is associated with the malay race.

To them, malay is the biggest impediment towards building a truly Malaysian nation, and should be chucked into the dustbins of history.

A genetically flawed race cannot be fixed by politically. Nature will take its course and globalization will put them out to pasture.

What have we got now?

Brain drain, economic disparity getting wider, poor education system, racial segregation, widespread corruption, inefficiency and uncompetitive on the government departments and others.

Sad. Sad. Sad. The question asked by many of my fellow Chinese is this - Why can't you just tell the malay peoples to adopt Chinese culture which is superior?

From research, this peninsular was part of the Siamese empire way before these malays from Indonesia invaded it.

Still so thick skin, don't want to go back to Indonesia!

Anonymous said...

taiko da gi alam bunian seh...
korunk tunggu arrr... ^_^
wakakakakkakakak

NOOR FATIN said...

lamanya xpegi pertama kompleks..huhu

kechik said...

bila nak update lagi??
tak sabar nak gelak golek-golek.. huhu..

13may said...

dam dam dumm...bunyik mercun :D

selamat hari raya :)

Rt Hon Sir Cipan Nougat-Tenuk said...

Ya Allah ... sampai dah lepas Raya pun tak update lagi.

Aku ingat aku lah yang paling malas ... hmmm .

chipsmore said...

sesat ke kat pertama komplek tu?? hehe ;)

sunyi sepii ajoo

Shaifful Hairi b Ramli said...

hooh kau telah memngkitkan nostalgia lama aku berkenaan pertama kompleks..perghh dulu dan sekarang dan lain giler..la ni penuh dengan kedai hanset jer...naik semak aku tengok.

Anonymous said...

Hi there!
I would like to burn a theme at this forum. There is such a nicey, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of ponzy-like structure, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For several years , I earn money with the help of these programs.
I don't have problems with money now, but there are heights that must be conquered . I get now up to 2G a day , and my first investment was 500 dollars only.
Right now, I managed to catch a guaranteed variant to make a sharp rise . Visit my blog to get additional info.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

Feroz said...

ni tak update mesti sbb msk dalam alam bunian nih..

オテモヤン said...

オナニー
逆援助
SEX
フェラチオ
ソープ
逆援助
出張ホスト
手コキ
おっぱい
フェラチオ
中出し
セックス
デリヘル
包茎
逆援
性欲

Obi Wan Kenobi said...

helo..kaki bola ? jom join blog bola terbaru ni di http://fantasiabolasepak.blogspot.com

eleventx said...

hahahahahha ;D

hellioz said...

kompleks perdua ko pnah g?
gyahhahaha~

nina said...

ala....lamenye tak update?
ni mesti anak da masuk 4org.. :P

Anonymous said...

Thanks, dude! That explains it.

Anonymous said...

In biology, sex is [URL=http://sex.pourle.net/sex+toy+porn.html]sex toy porn[/url]
a process of combining and mixing [URL=http://sex.pourle.net/amateur+brother+sister+sex+videos.html]amateur brother sister sex videos[/url]
genetic traits, often resulting [URL=http://sex.pourle.net/free+amateur+teen+sex.html]free amateur teen sex[/url]
in the specialization of organisms into [URL=http://sex.pourle.net/redhead+outdoor+sex+videos.html]redhead outdoor sex videos[/url]
a male or female variety (known as a sex). Sexual reproduction involves combining specialized cells (gametes) to form offspring [URL=http://sex.pourle.net/free+sex+stories+indian.html]free sex stories indian[/url]
that [URL=http://sex.pourle.net/stories+post+sex.html]stories post sex[/url]
inherit traits from both parents. Gametes can be identical in form and function (known as isogametes), but in many cases an asymmetry has evolved [URL=http://sex.pourle.net/busty+asian+sex.html]busty asian sex[/url]
such that two sex-specific types of gametes (heterogametes) exist: male [URL=http://sex.pourle.net/how+to+have+anal+sex+video.html]how to have anal sex video[/url]
gametes are small, [URL=http://sex.pourle.net/fake+celebrity+sex.html]fake celebrity sex[/url]
motile, and optimized to transport their genetic information over a distance, while female gametes are large, non-motile and contain [URL=http://sex.pourle.net/usa+sex+guide+forums.html]usa sex guide forums[/url]
the nutrients necessary for the early development of the young organism.
An organism's sex is [URL=http://sex.pourle.net/homemade+sex+videos+in+public.html]homemade sex videos in public[/url]
defined by the gametes it produces: males produce male [URL=http://sex.pourle.net/outdoor+sex+scenes.html]outdoor sex scenes[/url]
gametes (spermatozoa, or sperm) while females produce female gametes (ova, or egg cells); individual organisms which produce both male and female [URL=http://sex.pourle.net/nudists+beach+sex.html]nudists beach sex[/url]
gametes are termed hermaphroditic. Frequently, physical differences are associated with the different sexes of an organism; these sexual dimorphisms can reflect the different reproductive pressures the sexes experience.
[URL=http://sex.pourle.net/cartoon+porn+toon+sex.html]cartoon porn toon sex[/url]

Anonymous said...

Everybody[url=http://sex.jelev.eu/free+video+porno+tube.html]free video porno tube[/url] heard rumours [url=http://sex.jelev.eu/free+mobile+young+teen+porno+videos.html]free mobile young teen porno videos[/url] about women[url=http://sex.jelev.eu/free+ebony+gay+porno.html]free ebony gay porno[/url] faking orgasms. Is that true? The majority of women have [url=http://sex.jelev.eu/zack++and+miri+make+a+porno.html]zack and miri make a porno[/url] faked at least one orgasm, yet some fake almost all of them. Why do they do that? There[url=http://sex.jelev.eu/anna+nicole+porno+clips.html]anna nicole porno clips[/url] are many reasons and the case is that there's [url=http://sex.jelev.eu/avatar+porno+games.html]avatar porno games[/url] no one to blame.
The most [url=http://sex.jelev.eu/vintage+strem+porno.html]vintage strem porno[/url] common are two [url=http://sex.jelev.eu/hot+lady+porno.html]hot lady porno[/url] reasons: they[url=http://sex.jelev.eu/fotos++porno+gay.html]fotos porno gay[/url] don't want to make their partners feel bad [url=http://sex.jelev.eu/gay+porno+video.html]gay porno video[/url] or they are tired and just want to end sex. Most females say that their partners ar[url=http://sex.jelev.eu/zack+and+miri+make+a+porno+pics.html]zack and miri make a porno pics[/url] e not satisfied until the[url=http://sex.jelev.eu/free+sample+of+hardcore+porno.html]free sample of hardcore porno[/url] girls feels orgasm, there's only one way to make them feel happy and stop the[url=http://sex.jelev.eu/free+free+porno+movies.html]free free porno movies[/url] exhausting procedure - fake.
Another [url=http://sex.jelev.eu/free+mature+videos+porno.html]free mature videos porno[/url] reason is that a[url=http://sex.jelev.eu/asian+porno+video+clips.html]asian porno video clips[/url] typical female [url=http://sex.jelev.eu/japanese+teen+porno.html]japanese teen porno[/url] doesn't seek for orgasm; she desires a sexual [url=http://sex.jelev.eu/free+black+porno+clips.html]free black porno clips[/url] relationship only because she wants intimacy. Still, such an attitude may make her partner feel bad. [url=http://sex.jelev.eu/traci+lords+porno+movies.html]traci lords porno movies[/url] The only way out is to [url=http://sex.jelev.eu/videos+porno+colombianos+gratis.html]videos porno colombianos gratis[/url] fake it out.
[url=http://sex.jelev.eu/free+long+porno+tube.html]free long porno tube[/url] Some women never really experience orgasm while making sex, but they want their partner to feel good about himself and her. Men usually expect women to have pleasure, that's why females have no other choice. They have to fake to have a good relationship.
Loss of interest, having sex only because the partner wants to, also makes women to fake. Most females talk to their friends about such things and while they know other women act it, they do so too, because it's an easier way to have a good relationship.

saya said...

mana entri baru ni

Anonymous said...

United States Restaurant Guide - a guide to every restaurant, http://restaurants-us.com/wa/Spokane/Thrifty%20Scotsman%20Drive%20/99206/

Anonymous said...

Also that we would do without your excellent phrase

Anonymous said...

idup lagi ke nie? atau dah kena tanam? lama x apdet blog...

Anonymous said...

dah dekat 2 taun aku tunggu ko update nih...

gak2 biler leh update 0.o"

Anonymous said...

ko tunggu 2 tahu je bising... aku dah 5 tahun tunggu...