Wednesday, February 08, 2006

Ko kurik kulum

Assalamualaikummmm..

He he he he... lama dah aku tak update blog aku ni. Ada la dalam 2 minggu. Ye la.. minggu lepas aku cuti seminggu raya Cina. Bila dah masuk opis balik kemarin, aku lupa pulak pasal blog ni. Blog blog lain pun aku tak baca jugak. Sori kepada sesiapa yang dok tunggu aku update. Ni aku update la ni...

Hari ni aku nak cerita aktiviti kokurikulum aku kat sekolah tu. Aku masuk macam-macam aktiviti kokurikulum masa tu. Tapi ni yang tak berdaftar punya la. Antaranya:

1. Kelab kumpul batang aiskrim dan lawan tiup-tiup.

Korang pernah main tak benda alah ni? Batang aiskrim yang nipis tu kita kumpul banyak-banyak dan ikat dengan getah. Kalau sehari makan sebatang aiskrim, sebulan dah dapat kumpul banyak la. Kalau nak cepat kumpul, kena rajin kutip batang aiskrim orang yang dia buang kat tepi jalan atau dalam tong sampah. Lepas tu basuh la. Kalau tak basuh habis la kena hurung dengan semut. Kalau kena hurung dengan semut, jatuh la value batang aiskrim tu.

Kalau nak kumpul lebih banyak lagi, kena fight la dengan member2 yang lain. Senang aje cara fight dia. Aku duduk belah sini, kau duduk belah sana. Masing-masing taruk sebatang batang eskrem (tetiba pulak tertukar spelling) kat atas lantai secara berdepan-depan sejauh 10 jengkal budak darjah satu. Kira macam "ini kepala bapak aku, itu kepala bapak kau" la. Lepas tu gilir-gilir la tiup kita punya kepala bapak ke arah dia punya kepala bapak. Kalau kepala bapak aku dapat tindan kepala bapak kau, aku ambik la kepala bapak kau tu jadi hak aku pulak. Selalunya masing-masing ada 'King' batang eskrem yang digunakan khas untuk pertarungan sahaja. Dekat batang eskrem 'King' tu kena lukis corak-corak pakai pensel warna sihir (magic colour). Kira macam ayam tambatan la.

Aku ada rahsia nak bagitau korang macam mana nak senang menang. Korang kena sagat batang eskrem tu dekat dinding yang menggerutu sampai jadi nipis lagi. Senang nanti kalau tiup boleh pegi jauh. Ni kira macam taruk turbo dekat kereta la. Bila member aku tanya mana aku dapat Batang eskrem 'King' aku tu, aku cakap la aku beli eskrem mahal punya. Tak boleh bagi tau. Apa la rendah sangat IQ diorang masa tu ha ha ha. Kalau sekarang ni orang nak beli batang eskrem tu, korang kena cakap " Haiyyaaa.. ini champion punya!! talak moleh jual punya.."

2. Persatuan tarik kerusi orang bila orang nak duduk balik selepas bangun dari duduk.

Haa.. yang ni simple aje. Bila cikgu masuk, ketua kelas akan cakap "Bangoonn!! Selamat pagi cikgu". Bila budak-budak nak duduk balik, kita tarik la kerusi dia. Jadi, apabila kerusi sudah di tarik. Terduduk la atas lantai secara gedebum. Siapa yang jenis berbontot tajam tu memang sakit macam nak mati la. Yang aku maksudkan dengan berbontot tajam ialah tulang bontot tidak dilitupi dengan daging yang cukup. Selalunya penyakit bontot tajam ni dihidapi oleh budak-budak yang kurus. Kalau korang adalah budak kurus, korang cek la bontot bila sampai kat rumah nanti.

Ada sorang budak ni nama dia Shahril. Budak ni perangai macam gigil-gigil sikit. Apa benda gigil-gigil tu pun aku tak tau la. First time pulak aku dengar ada jenis perangai "gigil-gigil". Bila aku taip ni baru la aku tau ada orang perangai gigil-gigil. Kira aku dengar jenis perangai gigil-gigil ni dari aku sendiri la. Entah, bila aku teringat balik muka budak Shahril tu, aku teringat ada satu karakter budak dalam kartun Southpark yang bernama 'Tweek' yang perangai macam gigil-gigil jugak. Aku tak tau macam mana nak describe secara perkataan. Kalau korang tak paham sori la. Eh! apa aku nak cerita tadi?

Haaa.. si Shahril ni pernah terkena dengan member aku yang bernama Rosli masa nak duduk. Dia duduk punya la laju. Memang "bedebub!!" bunyi dia jatuh. Terus menangis pulak tu. Menangis macam menangis kat rumah pulak tu. Apa laa.. ini kan sekolah. Cara menangis kat rumah dengan kat sekolah mana sama! Tak pasal-pasal si Rosli tu kena berdiri atas kerusi sampai rehat. Bila dah bunyi bering (bell ring) menandakan waktu rehat, baru la si Rosli ni dapat duduk. Duduk duduk aje, terus menangis. Tapi dia menangis style menangis kat sekolah la. Ha ha ha.. Sekarang ni aku tak tau la mana si Rosli ni. Kalau sekarang ni dia jadi tokeh kedai dobi, boleh la dia digelar Rosli Dobi. Sama macam pahlawan Sarawak zaman dulu. Sabah ke Sarawak haa?? aku pun tak ingat lah.

Ehh... ini baru 2 aktiviti. Karang kalau aku sambung lagi kang, mau jadi novel pulak ni. Dah la tu. Esok-esok la aku sambung balik.

---

Hari ni Bday wife aku yang tercinta.... Happy Bday to you... cup cup cup...


Chow!

5 comments:

Anonymous said...

Biler baca citer pasal kelab kayu eskrem ko tu..
aku teringat permainan bebudak dulu..
contohnyer..
aku ader main sabung spider..
tak pun lawan biji getah..
masa bebudak dulu..kira best ler permainan nie...
kalo dipikirkan balik..
sabung spider tu kira kejam jugak..
tapi bebudak..mana pikir kejam ker tak..
kira seronok jer..he..he..

Tenno Miyake said...

aku main gak batang eskrem tu sampai mak aku suruh buang batang2 eskrem tu.. menyemak katanya..

Aku pun dulu masa form pernah buat jugak sorong kerusi tu.. tapi kena kat sorang budak perempuan.. aku selalu memang tak kena tapi hari tu dia tak alert.. gedebum jatuh.. pastu dia nangis..

kaget siot aku..

last2 aku terpaksa pujuk dia macam pujuk awek aku sendiri..

parah betul.. cuak gak aku..

nasib baik la dia sekarang dah beranak, so kalau dia tak beranak sure dia akan blame aku seumur hidup..

yang bestnya tu, nama bapak budak perempuan tu pun che ros jugak..

kalau aku kena tangkap berkhalwat dengan dia sure tak kantoi.. aku lahir bulan 1 dia lahir bulan 11, so, macam adik beradik la kan? hehe..

tersampuk said...

hihi, sy baru stat bace blog awak last week, bes la,
boleh tak nak cite tntg ko-k zaman sy dulu, name nye pitom, tapi pitom ni kene pilih subject yg nak dipitomkan, contoh zaman tu, zaman kete wira baru kuar, so kalo sape2 (kumpulan yg bermain ni) nampak kete wira lalu, die boleh pitom kawan yg lain, pitom maksudnye menumbuk kawan yg same main pitom ni lah, kalo tak nak kene pitom, kene sebut pitom bile kita nampak kete wira lalu,permainan ni aktif kat dlm bas skolah, jd sepanjang kat jalan raya kene alert la, supaya tak kene pitom, dan subject pitomnye tergantung la nak pitom ape, kucing pon boleh
paham dak? sekian,

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! cash flow chartzdd keno play money

Anonymous said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Monterey rhinoplasty Training advertisement for project management 1965 chevrolet biscayne buy ritalin online without prescription free porn Cite nyc restaurant merchant account used audi a8 auto insurance in middle east journal of oral surgery Philadelphia sports products