Monday, June 05, 2006

Bahan Serius

Mesti ramai yang pelik kalau tengok ruangan komen aku tetiba aje kena isik dengan cerita racist. Mulanya macam ni. Aku termasuk la kat dalam blog mamat ni. Aku tak baca habis pun sebab aku rasa buang masa je baca. Aku tengok dekat ruangan comment dia pun dah jadi macam gaduh-gaduh Melayu dengan China. Jadi aku pun gatal tangan la pergi komen jugak. Aku ajak la diorang gi lepak minum teh tarik tak kira la india ke, china ke, melayu ke.

Alih-alih hari ni penuh pulak comment yang diorang cc kat aku.

Macam ni lah..

Imagine kalau kita adalah anak angkat kat dalam satu family. Mak dan bapak angkat kita tu pilih kasih (bias) dengan kita. Macam-macam keistimewaan Mak dan Bapak angkat kita tu bagi dekat anak-anak dia. At the same time, kita tetap dibenarkan tinggal kat rumah diorang dan hidup dengan aman damai. Kita terpaksa bekerja keras untuk berjaya sedangkan adik-beradik angkat kita tu dapat macam-macam kemudahan.

Dengan usaha kita yang gigih, kita berjaya. Sedangkan adik-beradik angkat kita tu gagal. Kita banyak membawa perubahan dalam rumah itu. Apakah tindakan kita seterusnya?

A. Membalas budi Mak Bapak angkat kita kerana membenarkan kita tinggal bersama mereka.
B. Beritahu dekat semua anak-anak angkat yang lain serta jiran-jiran bahawa Mak Bapak angkat kita tu pilih kasih dengan tujuan menanam sikap benci. Mudah-mudahan Mak bapak kita tu bagi rumah mereka kat kita dan kita menjadi tuan rumah baru.
C. Menuduh Mak Bapak angkat kita pilih kasih sedangkan kita juga pilih kasih terhadap keturunan Mak Bapak angkat kita tu.
D. Pindah ke rumah lain yang dengar khabarnya lebih tidak mengamalkan pilih kasih.
E. Bersikap keanak-anakan, mengejek-ejek adik beradik angkat kita seolah-olah seperti budak tadika bergaduh sebab berebut kayu aiskrim. Mudah-mudahan Mak bapak angkat kita tak pilih kasih lagi.
F. Membuat kesimpulan bahawa semua adik-beradik angkat kita itu salah sebab menerima kelebihan yang diberi oleh Mak Bapak diorang. Sedangkan ada di antara mereka yang mahu hidup bersama kita dengan aman damai.
G. Dan lain-lain lagi.

Sila pilih. Boleh pilih lebih dari satu jawapan. Nak tambah jawapan pun boleh.

p/s: kepada racist yang belum sempurna akalnya, aku tak berminat nak baca apa yang korang paste dalam blog aku. Aku akan anggap ianya umpama taik-taik dalam sungai yang melintas kat depan aku dan tak akan menghalang aku untuk ke seberang. Chewah! Dah la tak tau siapa "tuan taik" tu. Ye la.. malu la nak mengaku berak dalam sungai. Mesti PEMALU orang-orangnya. At least aku respek la jugak kat tuan punya Blog tu sebab menyatakan kepada dunia bahawa taik itu dia yang punya. Tapi yang paste komen kat blog aku ni, aku tak pasti la. PEMALU ke.. PENAKUT?

31 comments:

shell said...

ach sooo...

mati mati aku ingatkan kau menteri kerja raya.. :P

Anonymous said...

perrgghhh... taiko, menggeletar aku baca komen2 makhluk tak sedar diri dlm blog hang ni. amende la masalah depa ni. aku bet depa cakap BM pun tak reti, yet nak kutuk kita sesedap hati. aku rasa about time ja kita org melayu ni nak meletup. integrity weh.. mana boleh main2.

booGie said...

Buat tak tau je bro. Sakit jiwa tu. Kurang kasih sayang.

lily awek owen dari liverpool said...

waaah...taiko...terrer hang...dah jadi blog politik tu LOL.

tak pe..tak lama...world cup nak mai...peace to the world :D

Oleh sebab sekarang trend kat blog hang ni suma sign pakai annoynymous, saya pun join lah jadi annoynymous ..he..hee..tapi taiko sure kenal kan?

Anonymous said...

aku sokong ko taiko dan aku sokong Anonymous kat atas tu. Bg aku kalau nak dok malaysia, kita sama2 bangunkan negara. tapi kalau dah tak suka dok malaysia, diorang boleh balik negara asal diorang (tp tak tau la, diorang ni kalo balik china boleh bising camni ke, sbb setau aku negara sosialis@komunis ni bukannya boleh nak bagi pendapat bebas camni. aku dah rasa dok negara sosialis dulu, nak bagi pendapat pun susah, pegi mana pun sb je ramai)

Iym said...

Blog aku pun kena la.. mana tah dtg komen2 tak membina tuh.. walhal aku takde lak komen kat blog sesape .. heran2..

langsuir said...

ko taji je dahi diorang Taiko...

langsuir said...

ko taji je dahi diorang Taiko...

Anonymous 13 May said...

Taiko...puitis sungguh article hang....macam sasterawan negara la plak....
kalau depa tak sedaq diri....ish! tak tau nak cakap apa dah...

Anonymous said...

Taiko,

Aku rasa artikel tu dia paste dari satu lagi blog. Benda ni sebenarnya di foward2 dalam email diaorang. Ada lagi satu blog yang lebih hebat dan 2-3 lagi yg lain. Ko nak aku letak address dia kat sini supaya semua boleh baca dan tahu kedudukan keamanan kita? Or, ko nak aku hantar kat email ko?

Taiko said...

Letak je la address dia kat sini. Bagi semua orang yang nak tahu tu tahu. Taiko tak kisahhh..

Anonymous said...

Ok, here goes..

It varies from heavy to light perkauman. Check it out:

http://maobi.blogspot.com/

http://bolehlanddrama.blogspot.com/

http://christinessy.blogspot.com/

http://patrickteoh.blogspot.com/

Zetty said...

now i look at u in different light la brader.

idup taiko!

chics@get-pretty! said...

ala..diorang memang keji ok.tatau apsal

13may said...

taiko....kita lupakan sebentar perkara ni....World Cup nak mai dah ni....baik kita layan World Cup:)...nanti lepaih WC..kalau nak sambung...kita sambung semula issue ni...

WakMessi....

Foxybabe said...

Ntahla. Aku rasa cina bukit je kot yang camtu. Cina moden takde la kot?

Nak banding2 buat apa? Tak puas ati migrate lah.

Kalau tengok singapore pon diorang dulukan cina. Melayu dianaktirikan.

Sama je mana2 pon.

USA ke.. Australia ke.. India ke.. Sama je...

Anonymous said...

Sorry to interupt at Taiko's site. Personally, I dont think its just the "bukit" people and i will NOT forget about it. But, it's just my opinion. :)

popo said...

aku tak kesah diorang nak komen2 kat mana2 pon... tapi kalo takat anonymous pastu komen panjang2 pegi mampus la... ntah2 copy paste jer... to all anonymous out there for me ur opinion don't worth even 2 cents... cheers taiko...

Desparil said...

ini aku punya oppinion lah..

isu 'balas budi' sepatutnya tak naik dah. sama gak dengan isu 'balik kampung kalau tak suka'. selagi isu macam tu ada kat belakang minda sesapa, memang selagi tu la kita takkan ada bangsa malaysia.

salah satu konsep utama dalam islam ialah berlaku adil. sekarang ni, korang pikir sendiri la apa yang going on ni adil ke tidak? orang yang paling banyak bayar cukai dapat 'hak' yang paling sikit.

nak tolong orang yang kebelakang tu memang bagus tapi kena ada had. kalau tak sampai kiamat pun orang tu dok asyik bergantung kat kau. macam perpatah 'teach a man to fish' tu la.

setahu aku kat spore tu takde la pulak benda macam beli rumah bangsa cina dapat special discount. so dari segi macam tu, ada sikit adil la banding dengan kita.

bagi aku, baik ke tidak sorang tu tak bergantung pada bangsa dia. setiap bangsa ada bangsat dia. orang bila dah tension sangat tu mula la dia merapu.

Foxybabe said...

tapi desparil, mana2 negara ada isu racism. jangan la bakar2. mana2 sama je.

nak suruh ubah? mana bole dalam sehari..

dunia bukan "perfect."

kalau kat australia tu.. mau cina suma kena belasah. diorang dah la anti-asia.

aku pon, bukannye racist. and I've been living in the states for 2 years. diorang nye racism nye problem lagi lah. mmg orang tak sebut kuat2.. tapi, terasa beb.

moral: jadi minority mana2 pon.. sebenarnye ko sendiri yang terasa. kadang2 majority tak usik pon. takde apa2 anggapan pon. minda orang minority tu sendiri yang dah ada persepsi negatif tertentu... we never put you down.. why do you put yourself down? rite?

pasal hak istimewa. tu aku tak tau. kena suruh ahli politik discuss.

Anonymous said...

Hmm.. mungkin ada salah sangka. I'm the last anon. I ni one of you guys, i letak "not bukit" people only, which means other than the bukit is also like that. 2ndly, i will not forget what they say to us, not what u say them. hehe.. berpusing2 pulak.. sori ye..

Anonymous said...

so ugly.

Aii!

Try to make it better la~

Desparil said...

foxy,

memang betul tapi boleh tak kau bagi satu negara (selain malaysia) yang 'racism' tu jadik official policy?

kau pegi us ada tak dia officially announce racism dia? takda kan? sama la australia ka apa ka.

aku cakap ni bukan nak bakar sapa2. cuma nak bagi pendapat saja. kalau ada orang cakap benda yang kita tak setuju, lawan balik ikut cara pandai la.

macam mamat tu dia pakai data kjn (kononnya la). kena siasat lepas tu buktikan yang dia tak betol. terus checkmate dia.

jangan la melenting, ikut emosi, suruh balik tongsan ka apa ka. buat camtu, dia lagi suka. dia boleh cakap kat geng dia "ah, tengok la. betul tak aku cakap? diaorang ni racist/bodoh/ whateva". secara tak langsung kau menguatkan lagi argument dia. don't fall into his trap la.

kau tengok ahmad deedat. dia fight guna fakta dia amik from bible. terkedu mat salleh nak jawap.

jangan la sikit2 balik kampung, cabut keris, ugut nak bakar dewan etc. buat malu bangsa sendiri je.

nadya said...

foodball mad nation.. cammmoon cammoonn!
oits! world cup suda mau start. teruja..teruja!

Anonymous said...

Akum,

What Desparil said is downright true. Aku sokong!!

passbyer said...

A'kum, aku dah refresh dekat 10 kali... takde update lain ke.. hehe :D

Foxybabe said...

desparil,

Ada.

Kat indonesia, bangsa cina tak dibenarkan berbahasa cina. tak bole di ajar pon.

Hehe. jangan bakar desparil. cukup2lah.

Be a wise one, ok?

Desparil said...

adu,

tu dulu la. sekarang ni dah ada kelas mandarin kat high school diaorang tau.

lagipun, kalau dah kena compare negara kita dengan indonesia.. memang sedih la. bukan nak kutuk, tapi kita sememangnya kena lagi bagus dari diaorang.

Foxybabe said...

Aku tak tau la. Aku ada kawan ngan orang indon cina. Die yang cakap tak bole belajar. Kalau tak kena tangkap.

I dunno.

Kalau bakar2 macam la jadi lagi bagus pon. Komplen je tau. Masuk la politik. Make a difference. Cakap je tak guna.


Ada btol?

For me, our country is the best. Expat makin banyak plak menyemak kat sini. Rimas aku.

Desparil said...

tak payah masuk politik pun boleh make a difference la..

Anonymous said...

best regards, nice info Gay s&m websites Pink underneath blonde on top hair Bbw homemade video Big butts mall Bbw big tits amature Oral anal http://www.hot-black-nude-girls.info/amateur/homegrown-amateurs-black/ Bend oregon gay Amateur uploads.com Naked uk amateurs Voyeur doctores Blowjob 15 Upskirt celebrita Black men looking for white girls Pornstar news Amateur daddy http://www.huge-cock-0.info/2007/04/30/laura-amateur/ Dating transexuals in los angeles Huge cocks up arse Funny upskirt