Wednesday, June 14, 2006

Hantu Lomang

I'm Back!

Tanpa melengahkan masa, aku terus sambung je cerita riwayat hidup aku.

Raya tahun 1987 tu, family aku balik kampung sebelah Abah kat Batu Kikir Jematan Bosi, Negeri Sembilan sana. Hari Raya kedua tu Abah plan nak pergi rumah atuk-atuk sedagho den kek Kampung Tengkek. Tapi Angah dah plan nak bawak aku gi rumah Cikgu dia dengan kengkawan dia. So, pagi-pagi lagi aku dengan Angah dah melarikan diri dari rumah untuk pergi tunggu bas kat simpang tigo Kampung Jeghojak. Takde la lari laju sangat. Lari-lari anak sambil lari skipping je.

Rumah pertama ialah rumah kawan Angah. Aku makan Mihun dengan Lomang. Bukan main sodap pulak lomang kek ghumah dio!

Ghumah ke duo ialah Rumah Cikgu Angah. AKu makan lomang jugak. Bukan main sodap pulak lomang dio!

Ghumah ketigo, ke ompek dan kelimo dan ke onam aku pun tak ingat ghumah sapo yang aku poie. Tapi semuo lomang-lomang dioghang sodap. Semuo aku mentedaghah (makan).

Kesimpulan eh, aku memang gomar makan lomang. Makan pelompang ajo yang aku tak suko. Kalau kono pelompang dongan keduo-duo bolah tangan, mau meleleh selemo (hingus) di buek eh.

Balik tu aku dah ghaso macam nak membughan (terberak) la pulak. Ni lomang sapo pulak yang punyo angkaro. Tak pasal-pasal la aku terbeghak dalam seluar. Beghak cair pulak tu. Melepet-lepet!!

Nasib baik la ado bondar (parit air untuk sawah). Aku basuh la seluar aku kat situ. Dah tu, aku jalan kaki la balik ghumah uwan aku dongan memakai baju ajo. Nasib baik la baju tu londeh sikit. Kalau tak, ternampak ajo la bughung punai sepanjang jalan.

Sesampai ajo ghumah uwan, aku dah nampak uwan bercokak pinggang macam dah ready nak maghah Aku dan Angah. Iyo la. Dah la nak poie jalan beghayo tak impom awal-awal. Lopeh tu balik pulak lambek.

Uwan: Kau tengok jam tu dah pukul beghapo dah!
Angah: Pukul ompek setongah dah uwan.
Uwan: Ekau ingat eden ni buto? Kau tengok jam tu Ija (Bangcik), pukul beghapo dah tu.
Bangcik: Pukul ompek setongah.
Uwan: Kau ni pun samo!! Eden ni tak bangang doh. Dah pukul ompek duo puluh onam dah.

Dalam hati aku: Heh heh. Kalau Angah cakap jam pukul empat, ada point la jugak dia nak marah sebab tipu yang masa tu masih awal lagi. Tapi Angah cakap pukul empat setengah yang lebih lambat dari empat dua puluh enam. Apo la uwan den ni!

Bila Abah balik dari beraya kat rumah atuk-atuk sedara, Angah kena marah. Aku tak kena. Ha ha ha ha ha.

AFUNDI ZILA, FARHAN, VELVET.
AFKELUAR AMIRUL.

22 comments:

terabot said...

taiko-gua suspect sama lu lah beb..gua sakit kepala pun boleh pecah perut gelak...

kampung gua jose soborang,pilah...dokek yo ngan batu kikir...

Tenno Miyake said...

jose seboghang? tak poghonah deyan nonga.

aku gisau yo kok bebudak ni tak faham. ado pulak yang terbughan membaco eh kang.

taiko, ekau poie mano ujung minggu nin. balik pilah tak? singgah la umah aku kek senawang. tak pun kalau kao kek nilai bagitaulah. bulih yo aku poie menjongok.

eh kau poie tak rumah ter?

adekmanis said...

joseh soboghang.. tau tau.. kampung se kek kolo kopih.. jalan nak poie jompol tu haa :p

ekekeke loyar buruk ah uwan ko taiko

passbyer said...

humangg ai! nak terbughan aku gelak baca cerita ko kali ni taiko hehehe :D

terabot said...

ha..see see..ada gak orang paham JUASSEH SEBERANG...

and i activate my blog already

adios

p/s : tenno miyake itu kampung je, tinggal kat skudai, penah dengar tak?

azq said...

oo.. itulah ceirta penuhnya. asyik dengar separuh-separuh jek, ingatkan cerita tu asing-asing.

Uda said...

aku cakap nogori tak reti... ckp kelate tau la... hehehe.. tp... serata ceruk negori9 tue aku dah explore.... ckp jer nak gi mana... semuo den tau...

p.s. aku suko lemang gak.... tp area yg betul2 atas sekali tue jer... yg full of lemak2 santan tue... lembik2.... huish.... bole terangkat la semua benda yg bole diangkat... hehehehehe

jennifer said...

hhahahhahahahaha! siap bilang sampai minit ke enam tu...

booGie said...

lomang uwan ese pun sodap. cecah plak ngan rondang. pehhh. Omak se oghang Jompul, Bahau. Dan dan je suma nak nogori. ehehe

wakhubby said...

hehhe...hangpa bukak kelas bahasa Nogori plak dah....hehhe....

chics@get-pretty! said...

baco modo alah ni, den ghindu bona nak kono sosah dengan uwan den :)

Tenno Miyake said...

den dulu kono sosah dongan buluh dek pak lang den. siap dikoja eh sekampung. uwan den takdo la pulak nak nyosah den.

juasseh oghang tak nyobut jose doh.. oghang nyobut juasseh.. longkap dengan 'h' eh sekali.. tak cayo poie la kek pilah nun.. den dok kek pilah lamola jugak.. adola dokek 6 tawon.

Encik Terabot, skudai of course lah den ponah dongar. den dok kek bandar baru uda kalau ekau nak tau..

Zetty said...

taiko sokong waghih eh Zila!

jiran uwan kau ko?

terabot said...

tenno miyake-bolehlah tu dekat2 gak ah pronounciation sama ok ah tu...heheeh

anyway---kat bbu ek?meh lepak taman u...

Foxybabe said...

Pergh. Berbelit aku baca entry ko, taiko. Berbelit gak baca komen2 pembaca. Ramai betul orang negeri.

Aku tak reti cakap negeri. Anak sedara aku terre la. Bapak die orang sana. Aku sampai kena sound dalam bahasa n9. Satu apa aku tak paham..

Tapi, nenek ko kelaka. hahahha.

Khairul Nizam Zainon said...

Hai, Anda mempunyai blog yang hebat! Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website jana wang automatik. Peluang jana wang automatik di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

nadya said...

oits..taiko!

ko nih bola layan AF pun layan..patut la jarang2 skali update blog.. hehehehehee.

anonymous 13 may said...

pergh!!!! apa benda ni????
nampak gaya aku nak kena kawin ngan org nogori nih...pastu blajar cakap nogori ngan "bini" aku tuh....baru leh join hgpa cakap nogori.....

Taiko said...

Terabot: laaa... kau waghih jugak ghupo eh

Tenno: kalau tak paham, bangang la namo eh.

x-kai: ghayo nanti datang la ghumah uwan den.

passbyer: jangan terbughan dalam seluar yo

Jennifer: Uwan den memang pakar tengok jam analog

azq: gitu lah ceghito ehh..

boogie: kalau kono ghondang kobau, sebatang lomang pun aku buleh mentedaghang soghang2.

wak: eden oghang Penang sebona eh..

uda: aku tak gomar yang banyak santan tu. Lombik. Nak muntak menolan eh.

insane: balik la kampung. Poie mengondap jantan mandi sungai. Kono la sosah nanti.

zetty: buleh tahan gak kan zila tu?

foxxy: poie la belajar cakap n9. Mughah jo yuran eh.

khairul nizam zainon: alah pantek kau la!

nadya: aku sibuk kojo la. Apo dayo, motong gotah.

anonymous: jangan kawin ngan zila af4 yo...

teruna55 said...

kah kah kah kah kiokkk

teruna55 said...

semekom taiko..
kau orang batu kikir yoo..
sekarang ni tak der laie dah leh guna pantun batu kikir jembatan bosi... kau mesti dah lamo tak nyongok uwan kau ni.. sekarang batu kikir jembatan konkrit.. bosi err dah anyut banjir dulu dan tu ada gak kutu sapu jual khek kodai bosi buruk khek dalam kobun gotah khek bukit gelugor tu ha.. kau ni lawak lah taiko.. den ghaso kau ngan aby yus ada bau bau stokin ker golap err lebih kurang gak.. tang rambut keriting err pun ado gak.. sahlah ni suku sakat kau jugak tu.. citer sunat kau tu tak ngori bona.. den sunat dulu laie ngori.. den sunat dulu tok mudin kampung yang sunatkan.. tak der bius bius dohhh.. sakit errr usah citerlah time kono sopit tu peh tu kesilapan teknikah den terpandanglak tu time tok tu potong.. aduishhhhh ... terasa laie ha bilo citer.. tu pasal sekarang den gunakan kemudahan tu semaksima errr.. hehehehe.. oklah panjang na dah ni kang marah lak kau dah den lak citer dalam ni.. apopun kalau nak makan lomang singgahlah kat umah gerai dopan umah den tu.. mak den tiap minggu jual lomang.. takat kau sorang den leh belanjo tapi kalau kau bawak rombongan se bas kono bayarlah beb.. den nak belanjo wek po bukan sedaro den pun.. ado maso nyongoklah blog den yang tak sehebat mano ni teruna55.blogspot.com .. baru belajar mahirkan diri dalam blog ni.. ibarat kato uwan kau dulu.. buah cempodak diluar pagar... ambik galah tolong jolokkan... hayahkau cempodak orang tu .. memandai yoo nak jolok kang kok kono lestik.... oklah samolah kita mengibar bendero ADIL .. eh silap bedero jalur gemilang.. MERDEKA..

Anonymous said...

best regards, nice info z4 bmw Miss jayne bentley vintage shemales pharmaceutical and cosmetic packaging roof rack comparisons brisbane car speakers