Friday, March 24, 2006

Bye Bye Rumah Setinggan

Aku sungguh sedih untuk meninggalkan rumah setinggan kitorang tu. Tapi takde la sampai menangis. Banyak sangat kenangan yang best-best kat situ. Apa yang aku cerita kat dalam blog ni setakat yang aku ingat aje. Yang aku tak ingat mestilah lagi banyak. Kalau aku nak ingat semua, mesti tak boleh ingat punya. Kalau aku tak ingat, macam mana la aku nak cerita. Sendiri mau ingat la!

Tahun 1985 tu genap la 4 tahun kitorang duduk kat rumah tu. Aku rasa tak payah la aku jelaskan maksud 'duduk' tu ialah 'menetap'. Takkan la family aku ni gila sangat sampai tak nak berdiri langsung dalam rumah tu selama 4 tahun. Takkan la nak berjalan pun mengensot bontot. Abis.. kalau bukak siaran TV, ada lagu Negaraku, mana boleh duduk! Mesti la kena berdiri. Betul tak? Kalau tak berdiri dikira pengkhianat tau! Sama macam komunis! Boleh direjam!

Eh.. korang dulu masa first time dengar lagu Negaraku, korang terus dapat dengar lirik yang betul ke? Aku dengar macam ni:

Negaraku
Tanah tumpah negaraku
Rakyat hidop bersatu dan baju
Rahmat Bahgia
Tuhan kurniasan,
Raja Kita
Selamat bertata (tata=babai).

Masa aku sekolah rendah, aku change perkataan 'bertakhta' jadi 'berkhatan' masa nyanyi lagu Negaraku dalam perhimpunan hari Isnin. Sedap jugak.

Berbalik kepada cerita rumah. Kitorang dipaksa berpindah sebab kerajaan nak pakai tanah setinggan tu untuk pembangunan Rancangan Malaysia ke berapa entah. Kalau tak pindah jugak, rumah tu akan dimusnahkan dengan harta-harta bapak aku sekali dalam tu. Seolah-olah semua harta-harta dalam rumah tu dah jadi harta bapak diorang. Aku tak heran sangat dekat barang-barang dalam rumah tu. Yang aku heran ialah pokok ubi, pokok nangka, dan tanam-tanaman sekitar rumah tu yang dah nak mengeluarkan hasil. Masa dulu memang mewah makan ubi. Mak buat kuih bengkang ubi sedap. Buat goreng macam french fries pun sedap gak. Rebus dan cicah dengan inti kelapa pun sedap gak. Pendek kata memang sedap lah!

Kitorang pindah kat rumah flat tak jauh dari rumah setinggan tu la. Flat tu bernama Taman Melati. Korang tau ke Taman Melati kat mana kat KL tu? Malas aku nak explain, korang beli la peta KL kat mana-mana stesen minyak yang berhampiran. Kat kedai buku pun ada gak. Haaa.. tu la first time aku duduk rumah batu. Sebelum ni rumah papan satu tingkat aje. Ini bermakna peningkatan mendadak telah berlaku dalam hidup aku sebab duduk rumah 5 tingkat terus!!

Merasa la jugak rumah yang ada paip, ada letrik, dan jamban dalam rumah. Tak payah la Abah tepuk-tepuk bontot aku dan adik-beradik lain kalau nak berak waktu malam. Nak mandi pun tak payah la nak cedok air dari perigi. Mak pun tak payah la ulang-alik dari perigi ke rumah semata-mata nak ambik air. Dulu mak tu kira fit jugak la. Bukan isap fit, tapi cergas la. Apa taknya? hari-hari exercise membanting tulang. Lama-lama mak pun dah jadi makin gemuk dan berlengan besar. Itulah dia point untuk bapak aku kutuk mak aku. He he he.

Masa baru baru pindah tu pun kosong aje rumah tu. Peti ais takde, tv takde, sofa takde, lemari baju takde (simpan baju dekat rak besi macam tempat letak pinggan mangkuk tu), semua takde lah! Meja makan ada la. Tapi sekarang ni, penuh sangat la pulak barang-barang kat dalam rumah tu! Overloaded! Rumah tu ada 2 bilik aje. Mana la nak muat. Nasib baik la aku dengan Angah sekarang duduk rumah sendiri. Kalau kitorang menempek jugak duk rumah tu, sure ada yang kena tidur berdiri atau bersila.

Itu je la. Aku pun dah letih dan takde idea nak tulis apa. Chow!

6 comments:

azq said...

hehehehhe... kalau mak baca part lengan besar tu sure dia marah... heh heh..

Tenno Miyake said...

oi ..

raja mau selamat berkhatan berapa puluh kali daaaaa!

adekmanis said...

Astaghfirullahalazim.. kat sini aku jumpa ko Taiko.. dah berapa taun yeh? Dah TIGA orang anak ko????

Langsuir

Taiko said...

azq: tak marah la. Dia sengih aje hehe

izham: banyak raja kena khatan. Termasuk la rajalingam kalau dia masuk islam.

Chi: Dah lapan tahun aku rasa after the 'Alamak' Chat punya era. Pergh.. layan metal lagi ke?

nordinar said...

Negaraku
Tanah tumpah negaraku
Rakyat hidup
besar sudah maju,
Rahmat Bahgia tuhan kuni akan (aku tak tahu apa maksudnya tu)
Raja kita selamanya sasa.

Anonymous said...

Looking for information and found it at this great site... maternity weddiing dresses Giagni water faucet http://www.antivirus-pro.info/Maternity-clothes.html Wireless headphones for tv sets in gm vans Nickelodeon jack black song am acyclovir Concept car sketch Leesburg florida shoe repair