Tuesday, March 28, 2006

B . M . X

Depan rumah aku dah ada jiran dah. Nama jiran aku ni Pak Cik Lan sebab nama betul dia Roslan. Roslan Bin apa aku pun tak tau. Tapi bukan Roslan Aziz atau Roslan Tambah. Korang kenal ke Roslan Tambah sapa? Kalau korang pernah tengok cerita A.L.O.N.G korang tau la sapa. Dia ni geng CT Sifir la. Tapi pakar dalam operasi tambah ajer.

Yang bestnya dengan perpindahan aku kat Taman Melati ni ialah banyak giller kengkawan yang umur lebih kurang sama dengan aku. Antaranya ialah Alias Beruang (memang macam beruang), Ami Yahya, Hairul Badak @ Bard (Bard = short form utk Badak), Ami Cicak, Nasir, Eloi, Manan, dan lain-lain. Banyak sangat untuk ditulis.

Time tu bebudak tengah gilerkan basikal BMX. Masing-masing berlagak dengan basikal BMX masing-masing. Selalunya kitorang akan naik basikal BMX beramai-ramai untuk pergi mandi kat Empangan Klang Gate atau kat sungai yang sekarang ni dah jadi kawasan Stesen Putra LRT 'Terminal Putra'. Dulu ada sungai kat situ. Sekarang ni sungai tu dah jadi MRR2. Ini semua Samy Vellu punya kerja la ni. Kalau tak, boleh aku ajak korang ramai-ramai berkelah kat situ. Syok ooo.

Aku takde basikal. AKu tumpang orang aje. Memang syok naik basikal berama-ramai. Yang tak syoknya bontot akan merasa sakit kalau duduk kat body basikal tu lama-lama masa orang carry aku. Bila dah ada teknologi taruk batang besi kecik kat tayar belakang untuk carry orang berdiri kat belakang, baru la ok sikit. Masa tu lah aku belajar term 'orijinal vs lokal'. Orijinal tu maksudnya yang real atau pun yang tulin. Lokal tu maksudnya cetak rompak la. Nak kenal yang mana satu orijinal senang aje. Yang pakai skru 'elengki' (aku tak tau eja) tu original la. Korang paham ke kalau aku tulis elengki ni? Ala.. skru yang screw driver dia berbentuk enam segi (heksagon) tu la. Kalau tak tau, memang lemah la otak korang ni. Tak mekanikal engineering lansung! Elok kena screw up aje sapa yang tak tahu skru elengki.

Bukan setakat budak-budak aje yang main basikal BMX ni. Yang dah boleh jadi bapak budak pun main jugak. Dengan adanya anak-anak belia yang main BMX tu, diorang telah adakan satu mesyuarat agong untuk membina 'ram' basikal. Minit mesyuarat telah sebulat suara membuat keputusan untuk bergotong-royong membuat ram basikal tu dengan plairwood (betul ke aku eja ni?). Dalam 2-3 hari jugak la diorang membuat ram basikal tu. Korang tau ke ram basikal yang aku maksudkan ni apa? Kalau tak paham, cuba korang tengok gambar bawah ni. Kegunaan Ram ni ialah ganti kepada bukit untuk kita terbang guna basikal and then, meluncur balik ke bawah dengan basikal jugak. Selalunya, masa naik ram diorang guna basikal. Tapi masa turun diorang guna badan aje sebab basikal dah jatuh dulu. Ha ha ha. Tapi takde la pulak budak yang patah bila jatuh tu. Aku ingat diorang dah taruk elengki la dekat sendi masing masing. Orijinal!



Aku rasa tak lama sangat usia ram basikal tu. Mungkin dalam 3-4 bulan aje. Lepas tu ram tu pun menemui ajalnya apabila dibakar oleh Pakcik Leman. Kenapa Pakcik Leman bakar? Sebab budak2 belia tu main basikal sampai tengah malam buta sambil bising-bising bergelak ketawa, bersenggol-senggolan dan cubit-cubitan. Pakcik Leman cakap anak dia tak dapat tidor sebab suara budak-budak belia tu. Aku rasa Pak Cik Leman bukan kisah sangat kalau anak dia tak boleh tidor. Yang dia bengang sebab bila anak dia tak boleh tidor, maka dia pun line tak clear la nak buat projek. Disebabkan jeritan batinnya yang melampau, dia pun bakar lah ram tu. Bak kata pepatah, marahkan anak, ram basikal dibakar. Ha ha ha ha..

Dia bakar ram tu mungkin dalam pukul 3-4 pagi atau kalau nak lebih tepat lagi ialah semasa sebelum subuh. Masa bebudak belia tu tengah main tak berani pulak dia bakar. Yang aku tau, pagi esoknya tu masa aku nak beli roti canai, terperanjat beghok aku bila tengok ram tu dah jadi abu. Bukan jadi Abu Bakar Omar atau Abu Tau Si Jai Ha, tapi jadi arang. Masa tu aku diselubungi misteri jugak tentang kebakaran ram tu. Tapi selepas diselidik dan dibongkar, baru la kitorang tau Pak Cik Leman yang bakar. Lahanat punya Pak Cik Leman! Kalau nak bakar ram pun, jangan la sampai jadi abu. Bakar sikit-sikit dah la. Kalau kitorang insuranskan ram tu, sure boleh claim.

Eh.. bebudak kat opis aku ni borak-borak pasal income tax la. Alamakkk.. aku tak buat lagi la. Ergh!

9 comments:

azq said...

(cikgu BI masuk kelas - bangun semua - hormat sikit)
elengki = allen key
plairwood = plywood
ok, you may sit down. thank you.
:8 heh heh

Tenno Miyake said...

alamak azq.. aku baru nak betulkan ..

terlambat pulak...

Apa korang buat dengan pakcik leman tu.. kalau aku, aku bakar motor atau kereta dia.. tak pun aku bakar pintu rumah dia..

kenapa x suruh dia ganti aje?

nordinar said...

Abu tau si jai ha khu dau zi rai za sha zu lau mi nai wa hu hai.. haaulaaiyyai..

amacam orait? hapal tu beb dulu... kah kah. Unta la cerita2 kau ni hazril. tringat aku zaman budak2.

sofea said...

apekah yg nordinar tulis itu. terpegun sebentar

Taiko said...

azq: terima kasih teacher

izham: Diorang merusuh jugak la dan ketuk rumah Pak CIk Leman. Pakcik leman nak tampar sorang budak tu. Tapi nasib baik ada Pakcik Jamal back up. Pakcik Jamal ni memang sempoi. Dia ni gangster jugak. Anak dia pun sama2 main BMX. Tapi dia train anak dia main basikal sampai jadi champion KL. Cayalah Pakcik jamal. Dah arwah dah dia. Pakcik Jamal ni pernah jadi hero sebab selamatkan bayi dari diculik kat hospital masa dia jadi drebar teksi. Masuk paper berita harian tu. Kembang je Pak Cik Jamal.

Pakcik Jamal jugak ada team vespa. Dia pandai modify vespa. Eh.. panjangnya komen aku.

Kes ram basikal kena bakar tu jadi case close aje.

Nordinar: Kau memang pakai muqaddam yang sama dengan aku la. Tapi aku pun tak tau yang kau cakap tu betul ke tidak sebab aku hafal sampai abu tau si jai ha ajer.

Deyna: AKu rasa kau dah tak pakai muqaddam yang aku pakai la. Sebab tu kau blur aje.

adekmanis said...

wakakaka lawak lawak. weh ko tamau buat tag aku tu ker hehe

Tenno Miyake said...

oi bila mau update daaa!

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » » »

Master Gamer said...

Nasir Tu.... Duduk Mana... Sekrng.