Thursday, June 28, 2007

Jiwa Kacau

Dua tiga minggu ni aku menghidap penyakit jiwa kacau. Apa maksud jiwa kacau ni aku pun tak tau la. Aku agak je aku kena penyakit jiwa kacau ni. Tapi aku tak pasti la betul ke tidak yang aku ni kena penyakit jiwa kacau. Kacau sungguh!

Kalaulah aku ada teropong ajaib, bangsi hikmat dan tikar pandan terbang bukankah bagus? Bukan setakat Menteri Pasola, Sultan Shahrul Nizam Pura Chendana pun aku boleh kalahkan. Kalau setakat Mansor Al-Buaya, Ya Aloya Kuih Lapis, Ismet Ulam Raja dan Jamal Pak Tongko tu lagi la aku tak heran.

Kalau korang nak tau, aku pernah buat macam-macam kerja:

1. Basuh pinggan kat katering (form 2)
2. Tanam rumput kat apartmen baru (form 3)
3. Caddy golf kat Sungai Besi (form 3)
4. Kuli pasang karpet untuk pameran kat Sg Wang Plaza (form 5)
5. Salesman Linguaphone (lepas SPM)
6. Cashier kat Yaohan The Mall (lepas SPM)
7. Promoter kat TANGS Starhill shopping complex (Masa ambik diploma)
8. Survey untuk ASTRO sebelum launch - pergi rumah ke rumah (Masa ambik diploma)
9. Survey untuk product baru Campbells soup di Atria Damansara - kacau orang shopping macam salesman credit card (Masa ambik diploma)
10. Salesman jual diskaun card Nando's Chicken - office to office sekitar KL (lepas habis degree)
11. Salesman jual Uncle Tobby Breakfast bar - office to office sekitar PJ (lepas habis degree)
12. Jurutera Celcom
13. Jurutera Maxis

Aku seronok buat kerja nombor 1 sampai 11 walaupun hasilnya tak seberapa. Oh.. silap, masa aku kerja cashier kat Yaohan hasilnya lumayan. Banyak aku songlap duit. Nanti la aku cerita pengalaman aku ni satu per satu.

Kerja yang nombor 12 dengan 13 ada gaji tetap yang jadikan aku mampu kawin, beli rumah , beli kereta, ada 3 anak, ada orang gaji etc.. tapi, aku tak rasa happy lah.

Kalau ada bangsi hikmat kan best. Kalau lapar, boleh mintak nasik. Nasi kandarrr satu! apa daaa.. ikan apollo yang kau mintak. Air basuh tangan takde ke? Jilat je la tangan tu. Sabooooonnn di bilik mandiii.. sabooooonnnn... saboooonnn.

ohh.. aku teringat satu skrip best dalam cerita Laksamana Do Re Mi ni: "Ini bukan tanah haramm!! ini anak haramm!!" ha hah ha ha

9 comments:

Mak Su said...

bagusnyer... pandai berdikari.

terabot said...

jap , aku pun nak nyebok :

keja kedai fotostat (form 3)
keja kedai fotostat (form 4)
keja kedai fotostat (form 5)
keja cashier jusco maluri (after SPM)
keja kedai fotostat (after degree)

hehehe..terpaksa admit masa keja cashier jusco paling lumayan and happy...sekarang jiwa kacau...
tapi I learn a lot! be tough taiko (uiks, ko memang tough,heh)
kalau rasa kacau lagik, gi amek cuti...

azq said...

yakin boleh!

*tapi macam ada salah la dalam cerita tu.. cuba baca*

diamante said...

kenapa sume org mcm senang nak dpt keje jd promoter nih..aku tingin dari dulu lagi..dr mase stdy..smp la la..bile kdg2 rs nak wat keje part time..hmm....

Taiko said...

maksu: saya bukan saja pandai berdikari, belikari pun pandai.

terabot: kira kau ni pakar fotostat la yek?

azq: apa yang salah?

diamente: dia orang yang hensem dan cun je yang layak. he heh he

Peej said...

en taiko pakar promoter..sangat x suke keje tuh..rase sedih if org x layan kan??

terabot said...

heh..nak tersembur air liur aku baca reply ko...itu conclusion, aku pun x terpikir...ceh..

an2 said...

aku pulak...

after form 5..

keje kat kilang besi (1 minggu)
keje kat petrol station (4 hari)
noreh getah (3 bulan)

bila dah abih belajo...

keje kat maxis ni ha... lebih 10 tahun dah... hmmmph..

tapi keje yang paling best ialah menoreh getah... takde sape kaco... takde duit short... bole isap rokok masa keje.. boleh jumpa pacat... dan banyak lagi la...

Taiko said...

peej: biasa la kalau orang tak layan. kita bukan pelayan. kita promoter.

terabot: dah banyak sangat kerja potostat. kira pakar la..

an2: masa belajar malas, jadi la staff maxis sampai mati. hihihi