Thursday, April 06, 2006

Hidungku Kembang Setaman

Peperiksaan akhir tahun masa darjah 2 tu aku dapat nombor 4. Asik-asik nombor 4. Asik-asik nombor 4. Takde nombor lain ke nak kasi kat aku? Kali ni nombor satu tetap Efendi gemok. Tapi nombor 2 Norhayati Rafeah Buang yang dapat. Rohani Rongak jatuh carta ke anak tangga yang ke 3. Kali ni aku tak berkongsi tempat dengan Hafiz lagi sebab dia dapat nombor 5. Ha ha ha.. baru la Cikgu Zabedah tau, sapa yang lebih berkualiti antara aku dan Hafiz. So.. tahun tu merasa la aku naik ke pentas untuk ambik hadiah masa upacara penyampaian hadiah.

Aku memang tak sabar-sabar menunggu hari bahagia itu. Abah pun dah plan untuk datang tengok aku ambik hadiah. Abah pun berbangga dengan pencapaian aku walaupun dapat nombor 4 je macamlah aku menang Piala Thomas. Masa nama aku diumumkan untuk naik pentas, aku rasa hidung aku kembang dan kembung kambing je. Hidung kambing pun tak kembung dan kembang macam hidung aku. Memang macho giller la time aku melangkah atas pentas untuk ambik adiah. Walaupun aku perasan macho tapi hancur hanya omong kosong, aku berjaya jugak mengambik hadiah tu. Dapatlah alat tulis dan jugak buku cerita bertajuk "Cuti Sekolah Datang Lagi". Tak best langsung buku cerita tu.

So, that's it. Hari tu ialah hari terakhir aku melangkahkan kaki aku kat Sekolah Kebangsaan Polis Depot tu. Sedih jugak. Memang best sekolah ni. Hari tu jugak la kali terakhir aku jumpa best friend aku Iskandar yang tak senonoh macam belalang tempur tu. Tahun depan abah nak masukkan aku kat Sekolah Kebangsaan Gombak Setia pulak. Dekat la jugak daripada rumah. Tak payah la Abah susah-susah nak menghantar dan mengambik aku dan Bangcik kat Jalan Semarak.

Korang dah baca ke post aku tentang member aku kat rumah setinggan yang bernama Sham tu? Alaaa... yang skodeng bontot belang-belang Pakcik Ramli tu la. Kalau tak baca lagi, sila carik post aku yang bertajuk "Bontot Belang-belang". Dia pun pindah kat Taman Melati jugak. Aku duduk Blok D8, dia duduk Blok D7. Dia ni memang dari darjah satu sekolah kat Gombak Setia tu. Dia cerita kat aku dan Bangcik bahawa Sekolah Gombak Setia tu lagi best. Antara ciri-cirinya ialah:

1. Kalau masuk pengakap dapat layanan istimewa. Masa rehat dapat makan KFC dengan buah anggur. Macam kat syurga aje. Dia kata dialah ketua Pengakap. Aku masa tu tak paham pun apa benda alah pengakap tu. Aku ingatkan penangkap yang kerjanya tangkap orang jahat. Benak sungguh!

2. Masa rehat akan ada perang antara pengakap dan bukan pengakap. Sebagai ketua pengakap, dia ada baju robot yang tak lut kalau kena tembak.

3. Ada team Lanun yang jahat untuk lawan pengakap.

4. Lanun yang kena tangkap akan dimasukkan dalam jail. Kadang-kadang dia purak-purak kena tangkap untuk masuk dalam jail. Dalam jail dapat layanan istimewa jugak. Apa jantina punya jail ni? aku pun tak paham.

Dengan ceritanya tu, aku memang berkobar-kobar macam lagu Vince untuk masuk sekolah tu. Aku bayangkan sekolah tu macam cerita Buck Rogers ataupun Battlestar Gallectica yang tengah hot masa tu. Apa la bodo sangat aku masa tu. Cerita karut macam tu pun aku tak boleh detect kekencingan yang berlaku.

Tahun 85 tu tak banyak perkara lain yang aku ingat. Cuma yang aku ingat Kereta Proton Saga dikeluarkan tahun tu. Memang susah nak carik kereta Proton Saga kat jalan raya masa tu. Kalau ternampak, memang aku dan kengkawan akan kejar macam jakun yang tak pernah tengok kereta. Masa tu kalau nampak kereta Proton saga je, kena cover kepala masing-masing. Kalau tak, kena ketuk dengan orang yang mula-mula nampak kereta tu. Permainan ketuk kepala ni adalah untuk tribute to benggali singh sebab masa ketuk kepala orang tu kena sebut "dud.. dud" sambil buat penumbuk kat kepala macam serban budak singh. Siapa pengasas permainan ni aku pun tak tahu. Mungkin Karam Singh Waliya sebab dia dah tak pakai serban.

So, kira habis la cerita aku zaman darjah 2. Kita jumpa lagi tahun depan.

5 comments:

nurminah said...

main 'dud' ni mmg glemer..sape nampak Proton Saga dulu kene cakap 'off'..bukan setakat Proton..skuter pun kene..nampak Singh pun kene..pernah satu kali time aku darjah 3/4..malam Pengakap invite parents..nampak pakcik Singh..bebudak ni main la 'dud'..skali kene marah ngan Singh tu..hehe..senyap semua..

Tambahan : dulu time aku wakil skolah netball..pernah gi Sek Gombak Setia..kengkawan ckp budak bola Gombak Setia byk yg ensem2..kecik2 dah gatal..muahaha..(aku budak Melawati)

Taiko said...

ye aku memang hensem. tqvm

Zetty said...

eh, aku ngan adik aku pun suka main yg dud dud ketuk kepala tu. Sampai skrg main dud dud...cuma objectnya dah tukar laa...JUWARA muahahha.

AKULAH MASTURA.. said...

ape punye mainan la...aku kecik2 dulu main PS..tu yg tak brape clear pasal mende yg korang main ni..huhu

Tenno Miyake said...

Bodoh gila punya cerita. Ko percaya taiko?

Kalah salahuddin ko nih.