Wednesday, April 05, 2006

Main

Aku dan kengkawan kat Taman Melati tu memang banyak aktiviti bermusim. Selalunya satu musim tu mengambil masa dalam sebulan atau dua bulan untuk habis. Bila dah boring dengan satu aktiviti, barulah tukar kepada aktiviti yang lain. Di antaranya ialah:

1. Terup kecik

Yang ni aku dah ceritakan masa aku umur 4 tahun dulu. Macam-macam games yang boleh dilaksanakan dengan terup kecik ni. Along memang terel main terup ni terutamanya dalam acara baling terup dengan selipar dari jarak jauh. Aku selalunyajadi pom pom boy aje. Maksud aku, bila ada orang yang baling terup yang telah disusun atas tanah tu kena, bersepah-sepah la terup tu. Aku dan kengkawan lain yang sama jadi pompom boy pun jerit la "Kutipppppppp!!!!!!". Masa kutip tu masuk la dalam poket dalam 4-5 keping. Ni kira curik la. Korang bayangkanla kalau sekali kutip dapat 5 keping, 10 kali kutip dah ada 50 keping. Kalau sejuta kali kutip, kan dah dapat 5 juta keping. Tak payah penat-penat lawan orang lain baling selipar. Kalau lawan, belum tentu boleh menang. Silap-silap habis terup sendiri digadaikan umpama menang sorak kampung tergadai. Akal tu kena analitik la sikit!! Aku rasa orang-orang kerja kerajaan yang terlibat dalam rasuah atau curik harta kerajaan/rakyat sikit-sikit tu sebab diorang pernah jadi pompom boy macam aku jugak dulu. Sampai ke tua tak ubah-ubah perangai korupsi!! Nasib baik aku dah jadi baik.

2. Selipar Tiga

Wah... main yang ni memang best. Buat dua team, dan lawan antara satu sama lain. Satu team kena susun 3 bijik selipar menjadi bentuk piramid. Satu team lagi akan membaling selipar dekat semua ahli team yang kena susun selipar. Memang melayang-layang la selipar tu kena baling seperti boomerang. Pernah jugak main benda ni sampai gaduh-gaduh. Memang sakit kalau kena baling dengan selipar. Ganas sungguh masa tu. Kalau tak nak sakit, jangan main 'selipar tiga' ni. Sebaliknya mainlah 'sepender tiga'. Satu team susun 3 helai sepender jadi bentuk piramid atau bentuk klcc. Yang satu team lagi baling sepender dekat team yang susun tu. Konfirm tak sakit. Nak best lagi, ambik spender Mak Cik Yam yang duduk kat Blok D6 sana. Sebab dia gemuk dan berbontot lebar. Paham-paham aje la...

3. Konda kondi

Ada orang kata nama game ni kala kondi. Ada jugak yang panggil kunta-kinte. Alaa.. senang aje nak main ni. Alatannya cuma 2 batang kayu dan satu lubang kat tanah. Satu kayu letak dalam lubang, satu kayu lagi ketuk kayu dalam lubang sampai terpelanting ke atas kemudian pukul kayu tu jauh-jauh. Yang ni namanya 'ayam patuk itik sudu'. Makin jauh kayu yang kena pukul tu dari lubang, makin banyak lah point. Aku rasa disebabkan permainan inilah munculnya simpulan bahasa 'main kayu tiga'. Sebab selalunya kalau orang main kayu tiga, dia takde masa nak main konda kondi dengan anak-anak dia. Sebaliknya dia hanya main dengan kayu yang ketiga tu sahaja.

4. Senapang Buah Ceri

Perghhhh... syok giler main benda ni. Nak main benda ni kena tunggu musim pokok ceri berbuah. Kenapa buah ceri yang jadi pilihan? Sebab srtuktur buah ceri memang sesuai untuk jadi peluru. Ianya kecik, ringan, berbentuk bulat dan ada tangkai yang panjang. Siap boleh main perang-perang lagi. Kalau kena memang sakit bai. Boleh merah-merah la kulit. Tapi bergantung jugak kepada warna kulit orang yang kena tembak tu. Kalau kulit dah kelam, memang tak nampak la merahnya. Disebabkan bestnya permainan ni, sampai ada orang bukak pusat 'paintball' untuk bisnes. Korang tau ke paintball tu apa? Alaaa.. main kombet-kombet pakai senapang peluru palsu tu. kalau kena tembak, peluru tu akan meninggalkan kesan kaler merah kat baju kita. Kenapa merah? aku rasa orang yang cipta game paintball tu adalah orang yang banyak kali kena tembak bila main senapang buah ceri. Sampai merah-merah badan dia. Untuk mengabadikan kenangan silam, dia buat la permainan paintball. Dah kaya dah orang tu. siapa orang tu, aku pun tak tau.

p/s: Sapa nak main paintball, ajak la aku. Aku tak pernah main la. Macam best jer.

Ahhh... banyak lagila aktivitinya yang malas aku nak kembangkan point dia seperti:

5. Layang - layang: Siap taruk serbuk kaca dekat benang untuk potong benang layang-layang orang lain di atas udara.

6. Gasing: Gasing plastik ajer.. beli kat kedai runcit. Ni gasing yang pakai tali punya tau. Bukan gasing kecik yang twist pakai jari tu. Siap ada pantun "Nget nget tali gasing, siapa lengit isap puting".

7. Guli: Guli kaca kecik-kecik dan jugak guli batu besar sikit tu.

8. Bola cop: Pakai bola tennis untuk baling orang lain dengan zalim. Sakit ooo..

Tapi yang paling best sekali ialah...

9. FUTSAL! Tapi outdoor punya futsal la. Heh heh.

Haaa.. dengan cerita aku ni korang boleh dapat idea bisnes tak? Korang tengok la, dulu mana ada orang bisnes Futsal and paintball. Sekarang ni dah melambak dah tempat aku tengok. Apa kata korang buat bisnes tempat main kala kondi, selipar tiga, terup kecik, layang-layang, bola cop, guli dan sebagainya! Apa??? Tak laku?? Jangan cakap... Bill Gates dulu pun orang tak percaya dia boleh success. Sekarang ni tengok, disebabkan dia la adanya menda alah BLOG ni. Tak gitu??

Tapi jangan korang buat bisnes tempat main kayu tiga udah la... walaupun korang taruk sticker tanda "HALAL", ianya tetap HARAM. Ataupun dalam bahasa kesatnya "Haram Jadah!!!". Ehh.. sebut pasal haram jadah ni aku teringat masa kekecik dulu aku cukup takut nak cakap "haram jadah" sebab ada member aku cakap, kalau kita cakap "haram jadah" kita tak boleh sembahyang. Sebab kita dah mengharamkan penggunaan sejadah.

Chow.

7 comments:

Joyce said...

Wei..mandi sungai la best..berendam sampai kecut sluruh anggota. Aku main tembak2 guna pluru batang BEMBAN..yg keras giler..dan yg paling zalim guna tudung pen.Memang kaw kaw nikmatnye.

uda said...

Main curik buah rambutan/maggis org la best.... (tp masa musim buah jer).. HAHAHA.!!!

p.s. try check tempat paintball belakang tesco shah alam tue... best jugak layan....

faitty said...

lastik cicak, laga semut,laga ikan ko tak main ker taiko..best jugak tuh..sumer menatang laa tapi..paling mencabar laga ayam laa..hehe

Taiko said...

joyce: mana ada kecut seluruh badan. kat testis je kecut.

uda: belakang tesco shah alam ya? i'll check it out.

faitty: tak baik zalim sama binatang. Tak cium bau syurga nanti.

Anonymous said...

main PS2 la best... aku kalo main PS2 bleh stay 10jam tarak hal nyer... hehehehheh

rizal said...

jom main paintball kat tmpt sye lak. layari http://camprpg.blogspot.com

rizal said...

jom main paintball kat tmpt sye lak. layari http://camprpg.blogspot.com