Friday, April 14, 2006

K***ng Mabuk

Masa aku darjah 3, Bangchik darjah 5, Along pulak tingkatan 1. Along sekolah kat Sekolah Menengah Tinggi Setapak atau lebih glamer dengan nama High School. Bangri anak Makmbong yang sebaya dengan Along dapat masuk Sekolah Dato' Abdul razak (SDAR) kat Seremban sana. Dalam Family besar aku ni masih wujud lagi membanding-bandingkan prestasi anak-anak masing-masing. Kalau diambik dari sudut positif, mungkin anak-anak akan rasa tercabar dan ingin bersaing secara sihat. Tapi kalau anak-anak tu salah paham, mungkin dia akan rasa downgraded dan kecik ati sebab mak bapaknya puji anak orang lain.

Disebabkan sekolah Along jauh daripada rumah, Abah telah bersetuju untuk belikan Along sebuah Basikal BMX berjenama Shimano kalau tak silap aku. Aku rasa basikal dia jenis lokal punya la. Sebab dia punya kepala handle punya skru tu bukan skru elengki (allen key heh heh). Basikal tu kaler biru. Abah bagi basikal tu kat Along dengan syarat dia tak bawak secara gila-gila atau pun sebenarnya Abah sebut "jangan bawak macam keling mabuk". Mintak maaf la kalau ada pembaca blog aku ni berbangsa India. Aku bukan nak kutuk korang. Aku nak cerita benda yang betul aje ni.

Heh heh.. cakap pasal keling ni aku teringat satu kejadian yang berlaku baru-baru ni jugak. Dalam tahun lepas kalau tak silap aku. Aku pergi kenduri rumah sedara aku kat Ampang. Angah sampai lambat sebab dia eksiden terlanggar budak India yang bawak Motor macam Melayu Mabuk. Mak punya la kecoh cerita dekat Makcik-Makcik aku yang lain.

"Angah eksiden" kata mak.
"Langgar apa?" tanya makcik aku
"Langgar anak koling. Gilo boto anak Koling tu.. Koling kalau bawak motor memang macam tu. Koling mabuk agak eh"

Kalau korang nak tau, masa Mak cakap macam tu, ada perempuan India (jiran sedara aku tu) tengah makan dengan anak beranak dia kat belakang Mak. Aci tu jeling je Mak. Mak tak perasan pun. Aku kontrol je gelak supaya tak terjadi perbalahan sesama kaum. Bila aku cakap kat mak, yang belakang Mak ada Aci tu dan Aci tu jeling je kat Mak, Mak sengih je macam kerang wangi. He he he he.

Apa aku nak cerita tadi? haaa.. Cerita pasal Basikal Along kan?

Walaupun Along berjanji tak nak bawak basikal tu macam keling mabuk, tapi dia tetap bawak jugak basikal tu macam tu. Tak sampai beberapa bulan, patah handle basikal tu. Dia eksiden terlanggar tiang lampu. Dia kata ada kereta nak langgar tapi tengok muka dia aku dah tau dah yang dia kelentong. Dia suka lumba-lumba basikal dengan member dia yang bernama Kondor masa balik dari sekolah. Terpaksa la hantar basikal tu kat bengkel welding untuk patri bodi basikal tu. Lepas basikal tu elok, dia bawak balik basikal tu macam orang gila. Willy la.. jack jack tayar belakang la.

Ada satu hari tu Abah suruh Along hantar aku pi gunting rambut kat Kampung Wira Jaya sana. Kat kedai tu murah sikit compare dengan kedai kat Taman Melati. Nak sampai kat Wira jaya tu ada la jalan turun bukit. Aku duduk membonceng kat tetengah bodi basikal tu. Ada ke masa turun bukit tu pun dia kayuh basikal tu. Punya la laju. Kecut usus perut aku. Gila betul. Kalau terjatuh tu sure jadi kemalangan maut punya.

Aku tak ingat sampai bila Along pakai basikal tu pergi sekolah. Basikal tu jahannam jugak akhirnya. Lepas tu Along pegi sekolah naik Bas Sekolah. Balik Sekolah pun naik Bas Sekolah. Aku dengan Bangcik je yang pegi sekolah jalan kaki. Balik sekolah pun jalan kaki. Dah la beg berat.

Itu je la aku nak cerita hari ni. Selamat bercuti dan berhati-hatilah di jalan raya. Tak kira la korang bawak motor ke, kereta ke, jalan kaki ke, naik bas ke. Jangan lah memandu secara mabuk kalau tak nak eksiden. Ingat, jalan raya tu bukan bapak tiri laki mak kita yang punya. Ianya milik bersama. Last but not least, kalau rasa nak terkencing sangat pun, jangan la kencing kat tepi jalan. Buruk sangat rupanya. Ada jugak 2-3 kes yang aku nampak selamba aje mamat tu kencing tepi jalan. Kalau pompuan nak jugak aku skodeng. Alang-alang dah tak malu sangat tu, kencing la kat tengah jalan. Ada berani?

Apa la minggu ni aku bayak cerita pasal kencing aje? Aku nak kena 'kencing' lagi dalam masa terdekat ni?

2 comments:

Uda said...

Tapi yang sedihnyer.... sekarang nie.... kalau perati betul2.... yang bnyk nyer.... melayu mabuk.... tak caya? mlm2 minggu.... gi la perati2 kat club2 tue....

Zetty said...

memang kosian ngan koling.
koling mabuk pun iyo. koling potong kepala pun dio gak. sodih den tengok bangso yg teraniayo ni.